News55

Så mycket kan bopriserna stiga

Artikelbild
Riksbankens räntebesked kommer ha en positiv effekt på bostadspriserna enligt bostadsforskaren Han-Suck Song. Arkivbild. (Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 24 aug. 2024Publicerad: 24 aug. 2024

Kommande räntesänkningar kan få bopriserna att stiga med upp till tio procent till nästa sommar, anser bostadsforskaren Han-Suck Song på KTH.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även mäklarbranschen tror på en tydlig uppgång, men inte förrän nästa år.

I tisdags kom beskedet att Riksbanken sänker styrräntan för andra gången i år samt att de öppnar upp för ytterligare tre räntesänkningar redan under 2024. Bedömare tror på ytterligare sänkningar under våren.

Det kommer få effekt på bostadsmarknaden, menar experter. Bland annat kommer aktiviteten att öka ytterligare.

“Redan de närmsta veckorna kommer vi se ett ökat intresse och successivt fler bostadsaffärer under hösten”, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Fastighetsbyråns vd Johan Engström tror samma sak.

“Vi kommer se en höst med relativt hög aktivitet på bostadsmarknaden”, säger han.

“Priserna går upp i år”

“Utbudet på bostäder är fortsatt rekordstort, men det väntas ändras i början av nästa år”, enligt Johan Engström.

ANNONS

Det kommer leda till kortare försäljningstider, menar han.

“Jag tror att den ökade aktiviteten under hösten kommer att leda till ett mer normalt utbud.”

Riksbankens besked kommer även ha en positiv effekt på bostadspriserna, säger Han-Suck Song, lektor och docent i bygg- och fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

“Givet att vi inte går in i en allvarlig lågkonjunktur, så tror jag att priserna kommer att gå upp redan i år”, säger han.

Han-Suck Song tror på en prisuppgång på tio procent fram till nästa sommar. Och han menar att Riksbankens besked i tisdags stärkte bilden av att det väntar prisuppgångar.

“Det finns absolut möjlighet att vi kan få se många räntesänkningar under det kommande året. I kombination med en varaktig låg inflationstakt, så kommer det med stor sannolikhet leda till prisuppgångar.”

ANNONS

Större prisuppgång 2025

Han-Suck Song tror att priserna går upp några procent i år, och runt 7-8 procent nästa år – totalt tio procent fram till nästa sommar.

ANNONS

Johan Engström, från Fastighetsbyrån, är inne på samma spår. Han tror på en prisuppgång på 5-8 procent under nästa år. Men enligt honom ska man inte förvänta sig några prisökningar i år – på grund av det rekordstora utbudet.

“När det blir en hög aktivitet med ett stort utbud så tror jag fortsatt att det kommer vara viss press på priserna.”

Erik Wikander på Svensk Fastighetsförmedling tror på en viss prisuppgång i år, och att bostadspriserna höjs med 5-7 procent nästa år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS