News55

Så påverkas din pension av skilsmässa

pension och skilsmässa
Skaffa dig en överblick av pensionen för att undvika otrevliga överraskningar i händelse av en skilsmässa. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Vid skilsmässa delas i regel alla tillgångar lika. Men hur påverkas din pension och sparande? Juristen förklarar vad som gäller i en intervju med Expressen

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även om framtiden är oviss så är den bra att planera inför. Men många vet inte vad som händer med pensionen vid en skilsmässa, vilket News55 har rapporterat om tidigare. I en undersökning av SPP svarade 39 procent att det inte visste hur det blir med pensionspengarna efter en bodelning. Därtill svarade 54 procent fel.

“Generellt är det väl så att man i ett äktenskap inte fokuserar så mycket på tråkigheter som skilsmässor. Samma gäller tyvärr även pensionen, man tycker att det är krångligt och lite abstrakt och att det ligger långt fram i tiden”, säger Claes Bergwik, jurist hos pensionsrådgivaren Max Matthiessen, till Expressen.

Han tycker att man först bör skaffa sig en helhetsbild över sin pension, genom att exempelvis logga in på minpension.se. Sedan kan man behöva agera och till exempel skriva äktenskapsförord eller öronmärka pengar till pensionen, om en part tjänar betydligt mindre än den andra. 

Detta händer med din pension vid skilsmässa

  • Tjänstepension och allmän pension

Den allmänna pensionen och premiepensionen delas inte upp vid en skilsmässa, utan går till den som har tjänat in den. Detsamma gäller för värdet av intjänad tjänstepension. Det finns dock undantag. 

Man skiljer nämligen på företagsägda tjänstepensionsförsäkringar och i de fall där där den försäkrade har ett ”bestämmande inflytande” över företaget som äger försäkringen. Det kan till exempel handla om en fåmansbolagsägare som tecknat en egen pensionsförsäkring genom sitt företag. 

“Om man har ett par där den ena personen är en anställd med en vanlig tjänstepensionsförsäkring, så ingår den inte i bodelningen, förklarar Claes Bergwik och fortsätter:

ANNONS

“Men om den andra parten i äktenskapet är en fåmansföretagare som har sitt pensionskapital ägt av sitt bolag så gäller det omvända. Då behöver den personen dela med sig av pensionskapitalet. Så det kan bli lite skevt.”

  • Löneväxling

Om man har löneväxlat, det vill säga att man har avstått en del av sin lön för extra tjänstepension, gäller samma regler som för “vanlig” tjänstepension. Det löneväxlade beloppet ingår alltså inte i bodelningen. Men ett undantag är om personen äger hela eller delar av företaget som tecknat försäkringen. Då ska det löneväxlade beloppet delas lika mellan makarna.

  • Investeringssparkonto (ISK)

Vid skilsmässa ska pengarna på ett investeringssparkonto delas lika. Detta gäller även om sparandet har skett med tanke på pensionen, såvida man inte har ett äktenskapsförord som anger att kontot ska vara enskild egendom.

  • Privatägd pensionsförsäkring

Värdet av en privatägd pensionsförsäkring betraktas i regel som giftorättsgods och ska ingå i bodelningen. Det finns dock jämkningsregler som kan upphäva detta. 

ANNONS

“Om nånting blir oskäligt och orimligt kan man förhandla sig till en avvikelse från huvudregeln. Det finns möjlighet att få stöd av en domstol i värsta fall. Men det är sällsynt att det går så långt”, säger Bergwik till Expressen. 

ANNONS
  • Individuellt pensionssparande (IPS)

IPS var en populär sparform tills avdragsmöjligheterna togs bort (gäller fortfarande för de utan tjänstepension). Vid bodelning behandlas IPS på samma sätt som en privatägd pensionsförsäkring: tillgången ska delas om den är giftorättsgods. Det är också viktigt att tänka på att värdet inkluderar uppskjuten skatt.

Läs vidare:

Därför blir det ena könet lyckligare än det andra efter skilsmässa

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS