News55

Så påverkas du av elnätsbolagens nya avgift

Ett ställverk. Elnätsbolagen ska införa en effektavgift i sina elnätsavgifter och du har chans att påverka den så att den blir lägre
Elnätsbolagen ska införa en effektavgift i sina elnätsavgifter och du har chans att påverka den så att den blir lägre. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Innan den 1 januari 2027 ska alla elnätsbolag införa en ny elnätsavgift, en effektavgift, som ska hjälpa till att styra elanvändningen och som du kan påverka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nya elnätsavgiften som ska införas är menad att jämna ut topparna i elförbrukningen så att elanvändningen sprids ut och elnätet inte belastas så hårt, det skriver Land.

Elnätsavgiften har hittills beräknats på hur mycket el du använder och till vilken ampere huset är säkrat, det är exempelvis dyrare att ha säkrat till 25 ampere än till 16.

Cirka 20 elnätsbolag har redan nu infört prismodeller som går mer efter hur stor effekt kunden använder än hur stor säkringen är, de övergår till att mäta elförbrukningen per timme och prissätter efter förbrukninngstopparna.

Elnätbolagens egna modeller

Just nu är det dock ett problem att elnätsbolagen har skapat egna modeller som är väldigt olika varför det är svårt att ge kunder allmänna råd.

Ellevio inför efter årsskiftet en modell där elnätsavgiften består av tre delar där en del beräknas på huvudsäkringens storlek och en beräknas på hur mycket el kunden förbrukar.

Den tredje delen beräknas på de tre timmar under en månad då högst effekt används, då kanske tvättmaskinen och diskmaskinen körs samtidigt som elbilen laddas.

Sedan styr ett medelvärde av dessa tre timmar den effektavgift kunden får. Om en topp sker mellan klockan 22:00 och 06:00 räknas den bara till hälften.

ANNONS

Även Fortum har en tredelad avgift men de räknar effekten på fem timmar på olika datum.

Växjö energi mäter bara medelvärdet av den högsta effekten under vardagar mellan 07:00 och 20:00 eftersom de vill få bort effekttopparna under de tider då elnätet är högt belastat.

Hur just ditt elnätsbolag gör behöver du ta reda på, men principen med effektavgiften är att du vinner på att sprida din elanvändning och hålla din elförbrukning nere.

ANNONS

Håll koll på din elnätsavgift

För att hålla koll på din elnätsavgift kan du börja med att kolla din elförbrukning på ditt elnätbolags webbplats, där kan du se hur stor effekt du använder.

Kolla sedan på ditt elnätbolags webbplats hur de beräknar elnätsavgiften, du kan även höra av dig till bolagets kundtjänst för att få hjälp att förstå hur du kan påverka din avgift.

Planera din elanvändning genom att exempelvis först laga mat under en timme, sedan sätta på tvättmaskinen under en annan timme. Du som har elbil kan ladda den på helgen eller med lägre effekt under längre tid.

Elnätsavgiften betalar du till det bolag som sköter elledningar i det område där du bor, men du kan själv välja elleverantör och du kan välja fast eller rörligt elpris som mäts per timme eller med ett fast månadspris.

ANNONS

För att kunna ge dig rätt effektavgift omvandlar vissa elbolag automatiskt ditt elabonnemang till ett som mäts per timme när elnätsbolaget övergår till att mäta per timme, du kan kontakta din elleverantör och ta reda på vad som gäller för dig.

Om du i ditt elabonnemang betalar din elförbrukning per timme kan det krocka med den nya beräkningen av elnätsavgiften. Om du exempelvis har programmerat din värmepump att starta när elpriset är lågt kan det hända att den slår på när effektavgiften är hög, det skriver Land.

Eon höjer elnätsavgiften kraftigt – igen

Elbolaget Eon fortsätter att höja elnätsavgifterna kraftigt. I augusti höjs de på flera ställen i landet och som allra mest i Stockholm. Och det här är bara början.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS