News55

Så ska jordbruket räddas i EU

Artikelbild
Ungdomar på traktorer under några av de stora bondeprotesterna i Bryssel i våras. Arkivbild. (Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 05 sep. 2024Publicerad: 05 sep. 2024

Jordbrukspolitiken i EU måste ändras – och det redan nu. Det anser i alla fall branschen själv i en tung rapport i Bryssel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stödet borde främst gå till små och blandade jordbruk och hållbarheten betonas, både i produktion och handelspolitik.

Onsdagens rapport har tagits fram som ett svar på vinterns och vårens många bondeprotester runt om i Europa.

“Vi måste och kommer att göra mer för att skydda våra bönder och göra jordbruks- och livsmedelssektorn mer motstånds- och konkurrenskraftig men framför allt också mer hållbar”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens.

Arbetet har letts av tyske professorn Peter Strohschneider och främst involverat diverse jordbruks- och livsmedelsorganisationer, men också Europeiska investeringsbanken och miljögruppen Birdlife.

Resultatet sammanfattas i tio riktlinjer där den första lyder att “det är dags för förändringar nu”. Tunga ledord är att mer samarbete krävs, att ekonomisk och miljömässig hållbarhet kan stötta varandra och att en levande och attraktiv landsbygd behövs för både livsmedelssäkerheten och hela demokratin.

Tanken är att rapporten ska spela in i en ny “vision” för landsbygden som von der Leyen utlovat inom 100 dagar från att nästa EU-kommission tillträder senare i höst.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS