News55

Så tycker pensionärsförbunden om höjt bostadstillägg

Problemen på bostadsmarknaden skulle lösas med en ny skattemodell, enligt en rapport. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 14 sep. 2017

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att höja taket på bostadstillägget för Sveriges pensionärer. En seger för många av landets ekonomiskt utsatta pensionärer men också för Sveriges tre största pensionärsorganisationer som länge har drivit frågan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare rapporterat om att regeringen och Vänsterpartiet har beslutat att höja taket på bostadstillägget för Sveriges pensionärer. Beslutet är inte bara ett glädjebesked för de 290 000 äldre som från och med 1 januari 2018 kommer att få höjt bostadstillägg på upp till 470 kronor i månaden. Det är också en seger för SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna.

      LÄS MER: Christina Tallberg, PRO: “Öka pressen på politikerna”

– Det är ett steg på vägen för rättvis skatt och för ett bostadstillägg som kan följa med i utvecklingen på bostadsmarknaden, men det är en bit kvar innan detta blir verklighet, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, till News55.

Det handlar om en höjning från dagens 5 000 kronor i månaden till 5 600 kronor och syftet är att bostadstillägget bättre ska kunna täcka dagens höjda boendekostnader. Eva Eriksson är tveksam till om höjningen motsvarar de faktiska kostnader som äldre har för sitt boende i dag.

– För de äldre som har en ganska låg bostadskostnad bör höjningen ge ett tillskott i plånboken, förutsatt att man har rätt till bostadstillägg. Men hyrorna har ökat snabbare än pensionerna och 600 kronors höjning av taket gör att många seniorer fortsatt kommer att ha en bostadskostnad som vida överstiger taket. Att dessutom sätta en gräns på att bostadskostnaderna över 5 000 kr endast täcks till 70 procent rimmar inte med bostadstilläggets syfte. Det är bra för seniorers livskvalitet och för att hålla nere kommunernas omsorgskostnader att vi seniorer kan bo bra i tillgängliga bostäder, och sådana finns i nyproduktionen.

Även Christina Tallberg, ordförande för PRO, tycker att en höjning på 600 kronor är långt ifrån tillräcklig.

– Bostadstillägget måste täcka en boendekostnad på minst 7 000 kronor anser PRO. Vi anser också att det måste följa prisutvecklingen på bostäder. Att höja bostadstillägget rejält är det enklaste och snabbaste sättet att stötta de pensionärer som lever med låga pensioner. Det är bra att det höjs, men det räcker inte, säger Christina Tallberg till News55.

Vill se fler förstärkta satsningar

ANNONS

Även om det i regeringens budgetproposition finns flera satsningar som kommer att underlätta för Sveriges äldre finns mer att önska, enligt Christina Tallberg.

– Vi ser även att det behövs förstärkta satsningar på bostäder för äldre utöver det som redan är beslutat. Bland annat behövs fler hyresrätter som är tillgängliga och har en hyra som även pensionärer med de lägsta inkomsterna har råd med. Vi vill se ytterligare förstärkningar när det gäller bemanning inom både hälso- och sjukvård liksom äldreomsorgen. Det behövs mer personal, bättre arbetsvillkor och ökad kompetens i geriatrik och gerontologi. Vi måste också säkra tillgången till multiprofessionella team för äldre med komplexa vård- och omsorgsbehov, säger Christina Tallberg.

      LÄS MER: Bostadstillägget höjs för 290 000 pensionärer

Höjningen rimmar illa med bostadstilläggets syfte

Berit Bölander, ordförande för SKPF Pensionärerna, ser regeringens satsning som ett steg i rätt riktning. Inte minst då det är ett tydligt exempel på att pensionärsorganisationernas påtryckningar har gett resultat.

– Det här är definitivt ett steg på vägen. Vi har drivit frågan om rättvis beskattning i så många år och pratat om den i så många sammanhang. Det finns mycket kvar att göra utöver pensionärsskatten för Sveriges pensionärer. Samtidigt gläds vi över att äntligen se konkreta resultat av det påverkansarbete som vi och de övriga pensionärsorganisationerna bedrivit genom åren, säger Berit Bölander till News55.

Samtidigt ifrågasätter hon det faktum att det ens finns ett behov av ett bostadstillägg.

– Det är förstås bra att det höjs, det gör skillnad för många av våra medlemmar. Samtidigt är bostadstillägget ett tillägg som finns till för att pensionerna är alldeles för låga, och vi tycker att det bästa vore om pensionerna i stället var på en nivå så att det inte behövdes något tillägg.

ANNONS

Löser inte problemet med de låga pensionerna

Även Eva Eriksson, SPF Seniorerna, är inne på en liknande linje som Berit Bölander. Sänkt skatt för pensionärer och bostadstillägg får inte betraktas som en lösning på de låga pensionerna, menar hon.

– Det är ett steg på vägen för rättvis skatt och för ett bostadstillägg som kan följa med i utvecklingen på bostadsmarknaden, men det är en bit kvar innan detta blir verklighet. Det är dock viktigt att understryka att skatten och bostadstillägget inte löser problemen med de låga pensionsnivåerna, här krävs en översyn av hela pensionssystemet. Vi seniorer ska ha pensioner som det går att leva på! avslutar Eva Eriksson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS