Seniorboenden påverkas inte lika mycket som andra objekt av oroligheterna på bostadsmarknaden, enligt experter. I alla fall inte än. På sikt kan det nya amorteringskravet ändra förutsättningarna.
Mest läst i kategorin
Sedan bostadsmarknaden började skaka i höstas har priserna på bostadsrätter sjunkit i hela riket med 2,5 procent, enligt Mäklarstatistik. På vissa håll, särskilt i storstäderna, är fallet kraftigare.
Frågan är hur seniorboenden, eller 55-plusboenden, står sig på den oroliga marknaden. Å ena sidan är det brist på boenden speciellt utformade för äldre, å andra sidan kan särskilda krav göra att objekten når en mindre marknad, vilket i sin tur kan göra att priserna blir lägre.
Men flera experter som E55 talat med tror att seniorbostäderna inte är lika känsliga för prisfall som andra lägenheter.
Enligt Tobias Dysenius, försäljningsdirektör för nyproduktion på Riksbyggen, är efterfrågan på seniorbostäder hög.
– Vi har många intressenter för våra Bonum-projekt. De är långsiktiga, och anmäler sig ofta tidigt till nya objekt, säger han.
Äldre lägenhetsköpare har ofta sålt en bostad som de ägt länge, konstaterar han, och när de letar ny bostad tänker de sig att bo där länge. Därför är seniorlägenheterna inte lika känsliga för prisfluktuationer.
Men Riksbyggen har ändå märkt av en viss tröghet på nyproduktionsmarknaden.
– Osäkerheten är störst i städer som Stockholm och Uppsala, där det byggts mest. Det är också ett kraftigt utbud på begagnatmarknaden, det tar lite tid innan köpare och säljare hittar rätt prispunkt. Men jag tror inte att seniorlägenheter är mer utsatta än andra.
Seniorbostäderna är ofta mer än bara ett boende, förklarar han, de innebär också föreningsliv och kanske gemensamhetslokaler. Det gör också att seniorbostäderna antagligen står sig bättre, tror Tobias Dysenius.
Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet, tror även han att seniorbostäder påverkas mindre av oron på marknaden än många andra.
– Sådana som omsätts ofta, som små lägenheter i innerstäder, är känsligare. Likaså dyrare och lyxigare objekt. Där är prisfallet störst. Men seniorboenden tillhör inte någon av dessa kategorier, säger han.
Fast på längre sikt kan det nya amorteringskravet ge anledning till oro, även för seniorbostäderna.
– Eftersom amorteringskravet nu innebär att lånebeloppet ställs i relation till inkomsten så kan det påverka den här gruppen. Bankerna har också sedan länge infört begränsningar för hur mycket man får låna i förhållande till sin inkomst, och många seniorer har svårt att få lån eftersom de har för låga inkomster, säger Joakim Lusensky.
Amorteringskravet och lånesvårigheterna tillsammans kan på sikt ge större effekter än vad man hittills sett, tror han. Ändå är hans råd till den som funderar på att köpa en seniorlägenhet att inte oroa sig för prisutvecklingen.
– Viktigast är att tänka utifrån sitt långsiktiga behov i stället för försöka pricka in marknaden, säger Joakim Lusensky.
LÄS ÄVEN:
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.