Vårdköerna är långa och patienerna väntar i månader på operation. Men samtidigt går miljoner till uppsagd personal på Karolinska sjukhuset.
Mest läst i kategorin
Vårdgarantin ger svenskarna rätt till ett första möte med specialistvården inom 90 dagar. Men i hälften av fallen, 47 procent, får patienten vänta längre än så. Det skriver Sveriges Kommuner och Regioner, SKR på sin hemsida.
Tidigare problem
Region Stockholm har tidigare varit i blåsvädret på grund av de dyra kostnader som finns kopplade till avgångsvederlag för högt uppsatta chefer på Karolinska Sjukhuset. Med andra ord betalar Sveriges största region pengar som borde gå till anställda istället till personer som inte längre jobbar på sjukhuset. Det bidrar inte alls till att korta de redan långa vårdköerna.
Senaste nytt
Dyra avgångsvederlag på sjukhuset
DN har tidigare rapporterat om hur höga chefer lämnat Karolinskas sjukhusledning med stora avgångsvederlag.
På onsdagen kan Dagens Nyheter avslöja att problemet är större än befarat.
Även uppsagd personal får betalt
Det rör sig om så kallade utköp. Det är en sorts överenskommelse mellan en arbetsgivare och en anställd, där den anställde går med på att säga upp sig själv mot att man får en viss summa pengar.
Sedan 2020 har Karolinska slutit överenskommelser med 180 anställda, som arbetsbefriats och köpts ut med ett visst antal månadslöner eller avgångsvederlag.
32 miljoner skattekronor
Totalt har sjukhuset betalat ut 32 miljoner kronor i avgångsvederlag sedan 2020. Under samma period har “bara” 71 personer köpts ut från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som är ett större sjukhus. Kostnaden där är också bara en bråkdel – 12,6 miljoner kronor.
Utköpen är ett resultat av en stor omorganisation för några år sedan.
Läs mer om Karolinska Sjukhuset:
Färre iva-platser än före pandemin
Radioprofil nära att dö – skickades hem från sjukhuset
Föll på akutmottagning – avled
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.