News55

Tänk på det vid löneväxling – då blir det bingo

En kvinna funderar. Om du funderar på att börja löneväxla är här några saker du bör tänka på
Om du funderar på att börja löneväxla är det några saker du bör tänka på. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 aug. 2024Publicerad: 08 aug. 2024

När det avdragsgilla pensionssparandet avskaffades 2016 tog löneväxling till pensionen fart. Det här behöver du tänka på om du funderar på att löneväxla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Löneväxling är ett långsiktigt sparande som lämpar sig bäst för personer med hög inkomst, det skriver Dagens Nyheter som har gjort en genomgång om för- och nackdelar med att löneväxla.

Inkomstgränsen

Du behöver se till att ha så pass mycket lön före skatt kvar efter löneväxlingen att du tjänar in fullt i de andra systemen.

Högsta inkomstgränsen för fullt intjänande till den allmänna pensionen är i år 51 300 kronor i månaden, kommer du upp i den lönen klarar du också de andra systemen.

År 2016 låg den här gränsen på 40 000 kronor i månaden, så om du började löneväxla då bör du kolla om din lön har höjts tillräckligt för att du ska nå dagens gräns.

ANNONS

Skattevinst

Läneväxling innebär att du sparar oskattade pengar som kommer beskattas som inkomst av tjänst när du tar ut dem.

För att din löneväxling ska ge dig en skattevinst behöver inkomstskatten vara lägre när du tar ut pengarna än när du sparar dem.

ANNONS

Du behöver alltså ha en inkomst som ligger över brytpunkten för statlig skatt när du löneväxlar och en inkomst som ligger under brytpunkten när du tar ut pengarna.

För 2024 är brytpunkten 51 300 kronor i månaden. För dem som är äldre än 67, eller fyller det i år, är brytpunkten drygt 58 000 kronor i månaden.

Låser pengarna

När du löneväxlar låser du dina pengar och kan inte ta ut dem förrän du fyllt 55, fördelen med det är att du inte kan konsumera upp pengarna, nackdelen är att du inte kan ta ut dem om du skulle få ekonomiska problem.

Du behöver ha ett skriftligt avtal om löneväxling med din arbetsgivare exempelvis är det viktigt att där framgår att du kan sluta löneväxla om du skulle vilja det.

Avtalet bör även reglera vilken lön löneväxlingen ska beräknas på, exempelvis lönetillägg, löneökningar och avsättningar till tjänstepension.

Lägre sjukpenning

Tänk på att om du löneväxlar blir sjuklönen från arbetsgivaren ofta lägre, sjukpenningen i ITP som tjänstemän som varit sjuka i tre månader får beräknas exempelvis alltid på inkomsten efter löneväxling.

ANNONS

Blir du arbetslös kan även inkomsten från inkomstförsäkringen bli lägre för den baseras på genomsnittet av din utbetalda bruttolön, det skriver DN.

Fördelaktig löneväxling – endast för höginkomsttagare

Har du hög lön kan löneväxling vara ett alternativt pensionssparande, men är du medel- eller låginkomsttagare är det inget som rekommenderas.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS