Debatten om vinstuttag i statsfinansierade privatskolor har länge varit glödhet och egentligen inte svalnat. I hetluften har den privatägda friskolekoncernen Academedia stått och fått både ris och ros.
Mest läst i kategorin
Sverige är kanske det enda land där man kan bli miljardär genom statsfinansierad verksamhet.
De områden som varit mest aktuella är utbildning och vård. Entreprenörer har byggt upp verksamheter som gjort miljardvinster med hjälp av svenska skattemedel och en rad utländska riskkapitalbolag.
Skattepengar hamnar i riskkapitalbolag
Marcus Larsson driver tankesmedjan Balans och är tidigare kommunpolitiker och lärare. Han, liksom många andra, har en distanserad inställning till vinster i svenska skolsystemet.
“Academedias ägare är besjälade av pengar. 60 procent av bolaget ägs av utländska aktörer, av spanska riskkapitalbolag och annat”, berättar han för Dagens Nyheter.
Han driver opinion för att förändra det svenska skolsystemet och är föga imponerad av vad det är i dag.
“Man får sin skolpeng. Sedan håller man kostnaderna lägre än kommunernas genomsnittliga kostnad. Då kommer man att göra vinst. Ingen bolagsstämma är intresserad av att satsa all peng på skolan, till exempel behöriga lärare”, konstaterar han.
Lobbyism är ett politiskt verktyg som visat sig effektivt. Tidningen ETC skriver om hur lobbyismen i Sverige lagt grunden för hur den svenska skolmodellen ser ut i dag.
Senaste nytt
Akademedia blev en guldklimp
“Som ägare drivs vi av att göra en bättre skola med hög kvalitet, vi är absolut besjälade av att göra svensk skola bättre. Gör vi det på rätt sätt får vi avkastning på det kapital vi investerat”, berättar Johan Andersson, vd för familjeföretaget Mellby Gård AB.
Det var Johan Andersson som drev på att Mellby Gård skulle kliva in som huvudägare i Academedia i samband med skolkoncernens börsnotering 2016. Aktieposten uppgår i dagsläget till nästan 25 procent av det totala börsinnehavet.
Han tycker att kritiken mot friskolor är väntad, men orättvis och menar att man med rätt kunskap kan effektivisera och förbättra skolverksamheten. Nu ska företaget satsa på lika många friskolor utomlands, bland annat i Tyskland.
Kapital kan flyttas
Skolminister Lotta Edholm har yttrat skarp kritik mot att den svenska skolkoncernen satsar på utbildning utomlands och menar att svenska skatter inte ska försvinna ut ur landet och finansiera undervisning någon annanstans.
Johan Andersson försvarar planerna genom att varje land som Academedia satsar i kommer att ha sin egen investeringsmodell som är bunden till det landet – på samma sätt som skolportföljen i Sverige finansierats med svenska medel.
Visserligen är kapitalinnehav rörligt och kan därmed frisättas för ändamål i olika verksamheter på olika platser, menar Johan Andersson vidare.
Ett uttalande förstörde allt
Johan Andersson tog över rollen som vd för Mellby Gård när hans pappa Rune Andersson tyckte att det var dags för pension. Det var förstås ingen självklarhet att det skulle gå bra, men ingen syskonfejd uppstod. Tvärtom fick Johan både råd och uppbackning.
Vilket var hans största misstag?
Jo, det var vid ett tillfälle när företaget skulle göra en investering som krävde kapital. Roger Akelius uttryckte intresse av att köpa in sig i Academedia men han hade andra syften som inte rimmade väl med aktieägarnas.
Aktievärdet sjönk till botten när han uttalade sig negativt mot vinstuttag i friskolor.
Affären avblåstes på fyra dagar. Akelius klev ut lika snabbt som in, men med värdighet. Han avslöjade definitivt en viktig del av det svenska skolsystemet: Det höga vinstintresset.
Läs också:
L: Inför offentlighetsprincipen för friskolor. News 55
Friskolor i skandalläcka – bolagets hemliga dokumen. Dagens PS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Håll bokföringen i bakgrunden
Lägg din tid på det som gör skillnad, inte på onödig administration.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.