Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson, lade i en debattartikel för News55 fram förslag för att lyfta erfaren arbetskraft. Nu tycker ordföranden för SKPF och SPF till om Svantessons förslag.
Mest läst i kategorin
I Sverige anses man ofta förbrukad på arbetsmarknaden efter 55 år. Därför är det dags att synen på erfaren arbetskraft i Sverige förändras. Det skrev Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna, i en debattartikel för News55 under tisdagen.
I artikeln lade Svantesson fram ett antal förslag som ska förbättra förutsättningarna för äldre på arbetsmarknaden. Nu svarar ordförande för två av Sveriges största pensionärsorganisationer, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna, på Svantessons debattartikel.
– Det går ju åt rätt håll och det är helt nödvändigt att fler som orkar har möjlighet att jobba längre. Det handlar både om att dryga ut sin egen pension men också om att förbättra samhällsekonomin. De krav som Moderaterna för fram är bra, men de räcker inte, säger Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna till News55.
Den sittande regeringen har infört en särskild löneskatt för de som har fyllt 65 år, vilket enligt Elisabeth Svantesson hämmar förutsättningarna för äldre att arbeta längre upp i åldrarna. Detta beslut är också Christina Rogestam kritisk till.
– Den nuvarande regeringen sköt sig själva i foten eftersom de minskade möjligheten för äldre att vara kvar på arbetsmarknaden. Regeringen vill höja pensionsgräsen till 67 år och då ska man inte ta beslut som ökar kostnaden för arbetsgivare att anställa äldre, säger Christina Rogestam.
LÄS MER: Elisabeth Svantesson(M): Vi måste se potentialen i “det grå guldet”
En attitydförändring måste ske
Moderaterna vill istället ta bort straffskatten på personer över 65 år och att det förstärkta jobbskatteavdraget ska gälla redan från 64 år. Enligt Christina Rogestam, SPF Seniorerna, är det en god idé att underlätta för äldre på arbetsmarknaden, men det finns en del kvar att göra för att de förslag som Moderaterna lägger fram ska kunna genomföras.
– Man måste höja gränsen för LAS från 65 till 67 år och återställa subventionsgraderna för ROT och RUT-avdrag för att underlätta för de många seniorer som jobbar inom företag vars tjänster köps med hjälp av de här avdragen. Man behöver också se över och anpassa arbetsmiljön för äldre. Det kan vara så att man vill fortsätta jobba men gå ner på halv arbetstid till exempel. Inte minst måste en attitydförändring ske hos arbetskamrater och arbetsgivare. Det ska vara positivt att anställa äldre, säger Christina Rogestam.
LÄS MER: PRO: Framtidens pensioner kommer inte ens motsvara halva lönen
Viktigt att satsa på möjligheten att byta yrke sent i livet
Även Berit Bölander, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna, ställer sig positiv till de förslag som Moderaterna presenterar, särskilt de som riktas till personer som vill byta bana sent i livet.
– Vi är generellt för allting som ökar äldre människors möjligheter att själva kunna styra över sina liv. Att kunna arbeta så länge man vill och ha en bra inkomst är en viktig pusselbit i detta. Men utifrån många av våra medlemmars perspektiv, där man i tunga omsorgsyrken inte alltid klarar av att jobba ens till 65, är det desto viktigare att det satsas på möjligheten att kunna byta yrke sent i livet. Därför ser vi särskilt positivt på Moderaternas förslag om utbildning och omskolning för de som vill eller behöver byta bana senare i arbetslivet, säger Berit Bölander till News55.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.