News55

Snabba sänkningar - inte om Powell får bestämma

Artikelbild
Fullt fokus på centralbankschefen Jerome Powell inför det årliga symposiet i Jackson Hole, Wyoming, till veckoslutet. Arkivbild (Foto: Jose Luis Magana AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 20 aug. 2024Publicerad: 20 aug. 2024

Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), antas försöka kyla ned spekulationerna om ovanligt snabba sänkningar i ett tal på det årliga symposiet i Jackson Hole på fredag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men färdriktingen är given. Styrräntan i USA kommer att börja sänkas i höst, enligt SEB-ekonomen Robert Bergqvist.

Inför Jackson Hole spekuleras det i om Fed ska sänka med 0,25 eller 0,50 procentenheter i nästa besked, planerat till den 18 september. En del bedömare har till och med efterlyst ett extrainkallat räntemöte i Feds direktion, så att sänkningarna inte inleds för sent.

Vill troligen hålla igen på hastigheten

Oväntat svaga jobbsiffror och en inflation som närmar sig målet i USA ligger bakom.

“Powell kommer att försöka ta udden av spekulationerna om en hårdlandning för USA:s ekonomi”, säger Robert Bergqvist, senior analytiker på SEB, inför Jackson Hole-talet.

“Färdriktningen är given. Nu är de på väg att sänka räntan. Sedan vill man sannolikt som centralbank hålla igen lite på hastigheten”, tillägger han.

Bergqvist tror inte att det faktum att det är presidentval i USA den 5 november påverkar Feds penningpolitiska manöverutrymme.

“Nej, med utropstecken”, säger han.

ANNONS

Presidentkandidaten Donald Trumps uttalanden om Feds självständighet och att han klargjort att han inte vill se några räntesänkningar innan valet, kommer snarare leda till att Feds direktion kommer betona att det är tillväxt och inflation som avgör var räntan ska ligga, enligt Bergqvist.

“Jag tror inte det kommer att spela någon som helst roll inför valet. Sedan får vi se vad som händer om Trump vinner valet.”

Kan halvera räntetrycket

Symposiet i Jackson Hole äger rum med en amerikansk styrränta på 5,25-5,50 procent, den högsta nivån på över 20 år. Bergqvist räknar med att Fed på lite sikt kan halvera räntetrycket, till vad som beskrivs som “en neutral ränta” någonstans omkring 2,50-3,00 procent.

Normalt sett när Fed inleder en räntesänkningscykel så har de inom loppet av ett år sänkt med ungefär 2 procentenheter, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS