News55

71-åringen från Hotell Romantik: Så sparar du pengar

Hotell Romantik
Hotell Romantik-kändisen Merja Haanpää, 71, avslöjar i en Femina-intervju hur hon sätter guldkant på tillvaron som pensionär. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

Merja Haanpää, känd från Hotell Romantik, avslöjar hur vardagslivet som pensionär blir guldkantat. Här är hennes budgettips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Merja Haanpää, 71, är känd från dejtingprogrammet Hotell Romantik i SVT, men hon är också bloggare på Femina och i en intervju med tidningen berättar om hur hon sätter piff på tillvaron som pensionär.

Om vi börjar bakifrån, hur hon sparar pengar, så låter hon bli att småhandla.

Hon undviker även att springa på loppis.

Och innan Merja shoppar något tänker hon till före köpet, exempelvis när hon handlar kläder, då funderar hon först hur hon “kan klä upp plagget” och matcha det.

Tipset: Ät efter årstid

När matpriserna nu skjuter i höjden på nytt sparar hon en slant på att budgethandla, och hon äter gärna paj och föredrar hembakat bröd, berättar hon.

“Jag lagar mycket mat i ugnen och jag köper gärna fisk, men nu är det så dyrt med fisk att man får hicka. Men en bra grej är att laga en hel lax på en och samma gång och göra matlådor. Mitt bästa tips är annars att äta efter årstid”, säger Hotell Romantik-kändisen till Femina.

Hon är mor till sju barn och hennes spartips till barnfamiljer är ta hand om det som finns i kök och skafferi, kort och gott sluta med matsvinn och i stället göra något gott på resterna.

ANNONS
ANNONS

Hotell Romantik-Merja: Gå i skogen

“Har du ätit kokt potatis dagen innan? Stek upp den till lunch.”

Till pensionärer som har det knapert är hennes råd att vandra i skog och mark och plocka bär och svamp, det går ofta att ta sig till skogs via kommunala färdmedel, säger hon.

I artikeln berättar hon att medmänsklig värme gör henne lycklig och att äta en inte alltför dyr lunch ute.

Morgonkaffet är också viktigt i hennes liv, och att roa sig med barnbarnen förstås.

“Varje unge ska ha en äldre vän”, anser hon.

På sin egentid läser Merja Haanpää – som bor i Uppsala – gärna böcker, däribland poesi.

Läs även: Efter succén i SVT: Ordnar eget Hotell Romantik News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS