News55

SPF Seniorerna backar KD i frågan om lagstadgad äldreboendegaranti

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 apr. 2016

Kristdemokraterna tar åter igen upp förslaget om en äldreboendegaranti som ska innebära att alla över 85 år erbjuds möjligheten att flytta till ett särskilt boende, trygghetsboende eller äldreboende. SPF Seniorerna kommenterar nu utspelet: – Ett stort steg i rätt riktning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Emma Henriksson, äldre- och sjukpolitisk talesperson, som skriver i SvD Debatt om lagförslaget. KD vill att alla över 85 år erbjuds plats på ett särskilt boende, trygghetsboende eller äldreboende.

      LÄS MER: SPF Seniorerna till kommunerna: 90-talet ringde och ville ha sin ädelreform tillbaka

“Alltför många känner bristande tilltro till samhällets förmåga att garan­tera trygghet och oberoende på äldre dagar. Det måste mötas med politiska lösningar som tar hänsyn till våra olikheter och våra olika ­behov.”

Nekas plats på äldreboenden

Vidare beskriver de i debattartikeln att många personer som inte längre är trygga i sitt hem ändå nekas plats på äldreboende. KD vill se en äldreboendegaranti och ett förhöjt investeringsstöd för att förbättra situationen för den som inte längre kan och vill bo kvar hemma.

      LÄS MER: SPF Seniorerna: Ändra lagen så äldre får goda levnadsvillkor

“Rätt riktning”

SPF Seniorerna kommenterar nu debattartikeln och menar att det är ett “stort steg i rätt riktning”.

ANNONS

– Det var en het fråga i debatten innan det senaste riksdagsvalet men har i stort sett fallit i glömska sedan dess. Det måste vara självklart att individens behov och inte kommunens budgetramar styr omsorgen, säger Gösta Bucht, sakkunnig vård- och omsorgsfrågor hos SPF Seniorerna, ett pressmeddelande.

      LÄS MER: Malmö stad nedringt av äldre efter avgiftshöjnig

Ebba Busch Thor och Emma Henriksson tar även upp en ny rapport från IVO som visar att personer som fått beslut om plats på särskilt boende, ändå inte får flytta in. De föreslår därför att sanktionsavgiften höjs för de kommuner som inte följer beslut om särskilt boende eller ett anpassat boende.

“Äldre ska ha rätt till goda levnadsvillkor”

Förbundsordförande Christina Rogestam välkomnar förslaget och menar också att kommuner som på lång sikt planerar dåligt för nya platser på olika boenden för seniorer bör omfattas av sådana sanktioner.

– Därtill anser vi att Socialtjänstlagen bör skärpas, äldre ska ha rätt till goda levnadsvillkor och inte bara skäliga som i dagsläget – det skulle stärka äldres rätt att få den omsorg de behöver och önskar, säger hon i pressmeddelandet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS