News55

SPF Seniorerna efter mammografibeslutet: Riksdagen förvägrar flera äldre kvinnor ett friskare liv

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 31 maj 2016

Efter riksdagens beslut om avgiftsfri mammografiscreening för kvinnor upp till 74 år höjer SPF Seniorerna rösten: "Riksdagens beslut förvägrar ett stort antal kvinnor chansen till ett längre och friskare liv", skriver Gösta Bucht, sakkunnig för vård och omsorg vid SPF Seniorerna, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åldersgränsen för den avgiftsfria mammografiscreeningen har införts med hänvisning till Socialstyrelsen som hävdar att det inte finns något vetenskapligt underlag som visar att mammografi gör nytta för kvinnor över 74 år.

      LÄS MER: SPF Seniorerna om riksdagens mammografiförslag: “Åldersdiskriminerande!”

Var femte drabbad kvinna över 75 år

Men SPF Seniorerna hävdar att mammografi visst är värdefullt för kvinnor över 74 år, någonting News55 rapporterat om tidigare.

– Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är 75 år och äldre och får alltså inte ta del av avgiftsfriheten. Att endast ålder används som gräns är fel, man bör se på en individs hälsotillstånd i sin helhet, förklarade Anna Andersson, pressekreterare vid SPF Seniorerna, till News55.

      LÄS MER: Vi är många som inte undrar om, utan när

Den diskriminerande åldersgränsen resulterar nu i att äldre kvinnor inte får samma möjlighet att upptäcka eventuell bröstcancer i tid, skriver SPF Seniorerna i ett pressmeddelande.

“Riksdagens beslut förvägrar ett stort antal kvinnor chansen till ett längre och friskare liv. SPF seniorerna har påtalat detta i insändare, debattartiklar och remissvar hela våren utan att någon hänsyn tagits till detta eller att någon förklaring getts till varför man inte ändrat förslaget till att alla kvinnor oavsett ålder har rätt till avgiftsfri mammografi.”

ANNONS

      LÄS MER: Ojämlik vård för äldre enligt ny rapport

“Moment-22 i ett nötskal”

Dessutom, undrar SPF Seniorerna, hur det kommer sig att riksdagen kan besluta om att personer med könsdysfori – när könsidentiteten inte stämmer överens med det registrerade könet – ska få avgiftsfri screening.

“Inget av detta är vetenskapligt bevisat, men går tydligen bra att besluta om ändå!” skriver SPF Seniorerna.

– Avsaknad av forskning kring äldre gör att beslut blir negativa för äldre och om ingen ny forskning tas fram så blir det ju aldrig bättre. Det är moment-22 i ett nötskal, säger Gösta Bucht, till News55.

      LÄS MER: Mammografi från 50 ger bäst nytta

Myndigheterna ska inte få gömma sig

SPF Seniorerna kommer att fortsätta kämpa för att åldersgränsen vid mammografiscreeningen tas bort och att det sker mer forskning gällande äldre personer i landet.

ANNONS

“Myndigheterna ska inte få fortsätta med att gömma sig bakom skälet att det inte finns några forskningresultat”, skriver de i pressmeddelandet.

      Club55: Just nu gratis extramånader på dejtingsajten 50plusmatch.se

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS