News55

SPF Seniorerna om vårbudgeten "Vi undrar när regeringen ska infria sitt löfte om sänkt skatt för pensionärer"

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2016

I regeringens vårburget som lämnades in till riksdagen på onsdagen saknas satsningar som riktas till seniorer. – Vi undrar när regeringen ska infria sitt löfte om sänkt skatt för pensionärer, säger Rune Kjernald, vice ordförande i SPF Seniorerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var efter att regeringen presenterade sin vårbudget på onsdagen som det blev klart att de ändringar som bland annat SPF Seniorerna krävt, inte är någonting regeringen väljer att satsa på.

      LÄS MER: Alliansen sågar löneskatten på pensionärer – “Obegripligt dåligt”

Bland annat ligger höjningen av taket i hemtjänsttaxan fast och kommunerna kan höja avgifterna från och med 1 juli, rapporterar Senioren.

Ingen kompensation trots löfte

Regeringen har infört en skattesänkning på pension som det senare har visat sig att 200 000 pensionärer med en pension mellan 17 600 och 20 000 kronor har gått miste om. Det har utlovats en kompensation men ingenting om det finns med i vårbudgeten.

      LÄS MER: Pensionärer kan förlora miljarder på AP-affär

–  Det är därför en besvikelse att regeringen nu inte korrigerar detta. Vi undrar när regeringen ska infria sitt löfte om sänkt skatt för pensionärer, säger Rune Kjernald, vice ordförande i SPF Seniorerna, i ett pressmeddelande.

“Vi kommer inte ge oss”

ANNONS

Till News55 säger SPF Seniorernas pressekreterare Anna Eriksson att arbetet nu fortsätter.

– Vi kommer inte att ge oss förrän hela skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare är borta. När det gäller de 200 000 pensionärer som utlovats men inte fått skattesänkning vid årsskiftet kommer vi att understryka att regeringen fortfarande inte har infriat ens sitt första löfte om steg ett i sänkt skatt på pension.

      LÄS MER: Pensionärsförbunden: “Allvarliga brister i dagens pensionssystem”

Kan man lita på regeringen?

Hon påpekar att det i grunden handlar om förtroende för regeringen.

 – Kan man lita på att regeringen genomför det den lovar eller inte? Vi förväntar oss en kompensation för de som inte fick den utlovade skattesänkningen och att regeringen senast i höstbudgeten återkommer med steg två i sitt löfte om sänkt skatt för pensionärer. Inte minst med tanke på att denna vårbudget överhuvudtaget innehöll någon satsning riktad till seniorer, säger hon till News55.

      LÄS MER: Partiledare med dålig koll på pensionerna

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS