News55

Stora Enso anklagas för massaker på musslor

Artikelbild
En skogsmaskin från Stora Enso misstänks ha mejat ner tusentals hotade flodpärlmusslor i Suomussalmi i östra Finland. (Foto: Fredrik Persson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 21 aug. 2024Publicerad: 21 aug. 2024

Den finsk-svenska skogsindustrikoncernen Stora Enso är misstänkt för att ha mejat ner tusentals hotade flodpärlmusslor. Polisutredning pågår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i förra veckan som en av Stora Ensos avverkningsmaskiner körde över den skyddade ån Hukkajoki i Suomussalmi i östra Finland. Den tunga maskinen krossade tusentals musslor, medan andra kvävdes ihjäl av lera, sand och avverkningsavfall som rördes omkring i vattnet, enligt finländska skogsstyrelsen.

Två biologer bevittnade händelsen, rapporterar svenska Yle. Det är känt att Hukkajoki är viktig för flodpärlmusslornas framtid, enligt biologerna.

Omkring 150–200 meter av ån uppges vara förstörd. Området ligger på privat mark och är skyddat habitat för flodpärlmusslorna. Händelsen utreds som grovt naturskyddsbrott.

Det är inte första gången som skogsbolaget kört över Hukkajoki, men det var först nu som detta upptäcktes, skriver Helsingin Sanomat. En flodpärlmussla värderas enligt tidningen till 598 euro – motsvarande cirka 6 800 kronor – vilket innebär att skogsbolaget riskerar tvingas betala miljoner i ersättning.

Stora Enso uppger att all avverkning har stoppats på platsen och händelsen utreds.

“Vi är väldigt ledsna över det inträffade”, säger bolagets skogschef Janne Partanen enligt AFP.

Stora Ensos kommunikationschef Ingrid Peuran säger senare till Helsingin Sanomat att man under skogsstyrelsens ledning försöker återställa ån.

Över 3 000 musslor som ännu lever har flyttats i säkerhet högre upp i ån, enligt skogsstyrelsens expert Pirkko-Liisa Luhta som leder räddningsförsöket.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS