News55

Efter dolkstöten – rusch efter Mackmyra-whisky

En flaska Mackmyra whiskey. Konkursen har gjort att intresset för Mackmyra har varit extremt stort på Systembolaget, flaskorna ses nu som rariteter. (Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix)
Konkursen har gjort att intresset för Mackmyra har varit extremt stort på Systembolaget, flaskorna ses nu som rariteter. (Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

I år firar Sveriges första whiskeytillverkare Mackmyra 25 år, samtidigt går dock bolaget i konkurs och enligt konkursförvaltaren förbereds en budgivning på verksamheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På Systembolaget har det sedan konkursen offentliggjordes varit rusning efter Mackmyras dyra whiskey, den ses nu som en raritet, skriver Svenska Dagbladet.

På en dag beställdes lika många Mackmyra-flaskor som vanligtvis beställs på ur Systembolagets beställningssortiment av produkter med begränsad upplaga under fem och en halv månad.

Systembolaget kommenterar dock inte antalet beställningar och Mackmyras konkursförvaltare Emma Berglund Uväng, från den skandinaviska advokatfirman Schjødt, vill inte uppge vilka summor det handlar om.

Starkt varumärke

Emma Berglund Uväng säger till SvD att det är uppenbart att Mackmyras varumärke är starkt och hon har noterat att det inte bara är Systembolagets kunder som har ett intresse för Mackmyras produkter.

“Jag har varit i kontakt med en rad intressenter, både bolag i branschen och bolag från helt andra branscher, som i vanliga fall inte jobbar med dryck och alkohol”, säger hon till SvD.

Enligt henne är en del intresserade av delar av verksamheten medan andra är intresserade av allt. Den snabba händelseutvecklingen ger henne hopp om att kunna hitta en ny ägare till Mackmyras rörelse.

Hon säger att det finns en poäng i att det nu går rätt snabbt och att riktmärket när det gäller en potentiell försäljning av verksamheten är en månad.

ANNONS

“Vi kommer inom kort ta fram uppgifter om tillgångar och därefter lägga ut ett anbudsunderlag på hemsidan, så det går att lägga bud”, säger hon till SvD.

Förlust och skulder

Förra året omsatte Mackmyra 70 miljoner kronor och förlusten efter skatt blev 93 miljoner. Vid konkursen ligger de bokförda värdena i bolaget på ungefär 240 miljoner och skulderna på cirka 140 miljoner.

De runt 33 anställda som berörs av konkursen kommer få en statlig lönegaranti och vid en potentiell försäljning är de enligt konkursförvaltaren en viktig tillgång.

Bolagets cirka 10 000 aktieägare riskerar dock att förlora sina investeringar, de skyddas inte vid konkurs.

Whiskytillverkare i konkurs

Konkurshotet har varit överhängande en längre tid. Nu är det verklighet för svenska whiskytillverkaren Mackmyra.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS