News55

Stort utbud väntas på bostadsmarknaden i höst

Artikelbild
Ingen rusning av priser spås i höst utan snarare en stabil liten uppgång. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 05 aug. 2024Publicerad: 05 aug. 2024

I augusti brukar bostadsaffärerna ta fart. Och utbudet ser ut att vara rejält – parat med ett stort och uppdämt flyttbehov.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi kommer ha en fortsatt stabil liten prisuppgång”, bedömer Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

Under årets första sex månader har det varit små men tydliga prisuppgångar på bostäder. Det väntas även i höst, enligt Hans Flink.

“Det troliga är att vi kommer ha en fortsatt stabil liten prisuppgång. Man kan förvänta sig att det blir månader där priserna står helt stilla. Det är inte ovanligt att man ser prisuppgångar i trappsteg.”

Riksbanken har signalerat att det kan bli ytterligare tre räntesänkningar i år.

Om det nu inte blir så blir det en kalldusch för många, säger Flink.

En utebliven räntesänkning ser Flink som orimligt, men tre sänkningar skulle kunna bli två. Det lär dock inte påverka priserna dramatiskt, menar han.

Sedan i fjol har bostadsförsäljningen tagit fart.

“Det som är mest markant och förmodligen också bestående är att antalet sålda bostäder ökat ordentligt sedan förra årets lågvattennivå. Vi är tillbaka på en mer normal, kanske sund, nivå när det gäller antalet sålda bostäder.”

ANNONS

Uppdämt behov

Under våren har det funnits ett stort utbud av bostäder, och det lär hålla i sig. Förändrade situationer med familj, jobb eller utbildning gör att många ger sig ut på bostadsmarknaden.

“Samtidigt finns ett stort uppdämt flyttbehov. De här som inte flyttade förra året, deras behov finns kvar. Av något skäl gjorde man inte slag i saken, man var osäker på inflationen, på räntan. Nu vet man mycket mer och kanske gör slag i saken”, säger Flink.

Bostadsmarknadens utbud bör ses i två delar, enligt Erik Wikander, vice vd hos Svensk Fastighetsförmedling. Det som kommit ut det här året och är prissatt efter marknadssituationen här och nu, och det äldre utbudet, från tidigare års rekordnivåer.

“Det som läggs ut på marknaden nu har en ganska hög normalitet och vi ser att snittiderna på försäljning har gått ner ganska markant under första halvåret i år”, säger han.

ANNONS

Utbudet växer

Anledningen till att bostäder inte sålts kan dels ha att göra med för hög prisförväntan, dels att säljarna inte varit aktiva för att få igenom sin försäljning.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, tror att utbudet efter sommaren lär vara stort.

ANNONS

“Initialt kommer utbudet växa mycket mer än efterfrågan.”

Nordenfelt framhåller att bostadspriserna redan är höga, både historiskt sett och sett till boendekostnader. Det lär inte bli särskilt stora prisökningar framåt, menar han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS