News55

Grattis – i helgen blir det tokrea på el

Artikelbild
Färre hundralappar till el. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

Rejält blåsväder på ingång gör att elpriserna åker i botten. Under lördagsdygnet är elpriset på minus nästan varje timme i hela landet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även under fredagen var det rea på el, med ett snittpris på sex öre och med många enskilda timmar med teoretiska minuspriser, också det i samtliga fyra elprisområden.

När elförbrukningen som vanligt åker ner under helgen blir det extra billigt på lördag och förmodligen också på söndag.

Men så har det absolut inte sett ut tidigare under månaden, åtminstone inte i Sydsverige (elområde 4). Prisskillnaderna har varit ovanligt stora. Medan elen i resten av Sverige i flera dagar kostat runt tio öre har skåningar samma dag fått betala över en krona per kilowattimme (kWh).

En stor bidragande orsak är att överföringskapaciteten mellan elområde 3 och 4 är nedsatt till följd av underhållsarbete. En kärnkraftsreaktor vid Ringhals avstängd till följd av underhåll påverkar också möjligheten till elöverföring till Sydsverige negativt, enligt Svenska kraftnät.

Några minuspriser blir det dock aldrig fråga om för slutkonsumenten. Ovanpå börspriset tillkommer elskatt, moms och nätavgift på över en krona/kWh.

Enligt bland annat elhandlaren Tibber har det aldrig tidigare varit så många timmar med minuspriser som under den gångna sommaren. Allt mer vind- och solenergi gör priserna mer och mer svängiga.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS