News55

Svantesson: Osäkerheten har ökat

Artikelbild
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. (Foto: Mickan Mörk/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 07 aug. 2024

Läget inom ekonomin är fortsatt osäkert, inte minst på grund av geopolitiska faktorer. Det finns fortsatt risker framåt, påpekar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi är i en situation med stora osäkerheter, geopolitiskt naturligtvis. De osäkerheterna tycker jag har ökat de senaste veckorna”, säger hon och tillägger:

“Vi vet att om det blir så att vi får problem med leveranser och energipriser så kan vi återigen uppleva en tuffare situation framöver.”

De senaste dagarnas globala börsoro tror hon däremot inte kommer att påverka den svenska ekonomin.

“Vi ser inte nu att det påverkar den reala ekonomin i Sverige men vi följer utvecklingen så klart.I grund och botten är det viktigt att understryka att kronans värde varit stabilt under tiden och att börsen utvecklats starkt under lång tid”, säger finansministern.

Starka offentliga finanser

Hon betonar att en snabb försämring av arbetsmarknaden i USA inte bara är en risk för USA utan även Sverige efter förra veckans svaga amerikanska jobbsiffror som fick världens börser att börja darra ordentligt.

“Man ska nog inte dra för snabba slutsatser av den amerikanska arbetslöshetssiffran ännu eftersom en stor del av uppsägningarna har varit tillfälliga. Men när det finns risker i den amerikanska ekonomin betyder det också risker för den globala ekonomin och den svenska.”

Men om det blir en hård landning i den amerikanska ekonomin, hur förberedda är Sverige på det?

ANNONS

“Vi har starka offentliga finanser, skulle det mot förmodan bli en djupare lågkonjunktur så finns möjlighet att använda den starka ekonomin för att till exempel stötta den som är arbetslös att komma in på arbetsmarknaden igen.”

Skiftar fokus

Finansministern presenterar tre fokusområden när regeringen nu ska skifta fokus från inflationsbekämpning till att bygga den svenska ekonomin och öka tillväxten.

Det ena är investeringar i infrastruktur, forskning och utbildning. Det andra är åtgärder för ökad tillväxt och produktivitet och det tredje kallar man att “återupprätta arbetslinjen”.

Har ni några exempel på vad för typ av investeringar i infrastruktur det rör sig om?

“Det kommer vi återkomma till i höst men uppenbart är att det finns stora behov med en underhållsskuld som är enorm men också behov av nya investeringar”, säger hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS