News55

Fondbolag låter pensionssparare famla i mörkret

Bild på internetsida där du kan söka fonder. En ny analys och ranking av informationsgivningen från svenska fondbolag underkänner de flesta
En ny analys och ranking av informationsgivningen från svenska fondbolag underkänner de flesta. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Svenska fondbolag brister markant med att ge investerare och pensionssparare relevant och regelrätt information – sju av tio fondbolag får underbetyg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska fondbolag har ofta brister i sin tydlighet och tillgänglighet. I rapporten Fund Information Review 2024 får endast tre av tio fondbolag godkänt betyg för sin informationsgivning till svenska investerare.

Sju av tio fondbolag får underkänt

Rapporten har gjorts av av WealthTech-bolaget Kidbrooke och är en ny djupgående analys och ranking av hur tydlig och tillgänglig informationen är.

I rapporten analyseras och rankas hur 68 svenska fondbolag på sina webbplatser beskriver och presenterar sina fonder.

Nordea fonder får bäst resultat i rapporten och det enda som får högsta betyg. Hela sju av tio svenska fondbolag får underkänt i årets analys.

ANNONS

Saknad information

Enligt rapporten saknar nio av tio svenska fondbolag lättillgänglig information om valutaexponering och åtta av tio saknar källhänvisning till information som visas.

Åtta av tio saknar även lättillgänglig information om fördelningen mellan aktier och räntor.

ANNONS

Sju av tio svenska fondbolag saknar lättillgänglig information om geografisk fördelning och lika många saknar lättillgänglig hållbarhetsinformation.

Sex av tio svenska fondbolag saknar lättillgänglig information om jämförelseindex och lika många saknar lättillgänglig information om respektive fonds största innehav.

Borde vara självklart

“När investerare väljer fonder är det helt avgörande för ett faktabaserat beslut att det finns komplett och tydlig information, men naturligtvis också att den är pedagogiskt presenterad, lätt att hitta och aktuell. Det kan ju låta som självklarheter, men vår rapport visar att verkligheten är en helt annan”, säger Kidbrookes vd och grundare Fredrik Davéus i ett pressmeddelande.

Han tycker det borde vara en hygienfaktor att information kring exempelvis fondernas innehåll, risknivå och hållbarhet (ESG) är enkel att hitta för investerare.

“Men ambitionen verkar ofta stanna vid att uppfylla regelverken snarare än att också se till att investerarna faktiskt kan och vill ta till sig informationen. Dessutom finns det många effektiva tekniska lösningar på marknaden för att hantera fondinformation. Därför är det förvånande att svenska fondbolag fortfarande har så stora brister i hur de presenterar sina fonder”, säger han i presmeddelandet.

Så många pensionärer månadssparar i fonder

Ungefär var femte, 22 procent, av äldre i åldrarna 65-76 år sparar mellan 500 och en tusenlapp i månaden i fonder.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS