Nordea och statliga Sjunde AP-fonden är de som har lagt klart mest av fondspararnas pengar i fossilindustrin.
Mest läst i kategorin
“Otroligt ansvarslöst”, säger Jakob König på Sveriges konsumenter som står bakom studien.
Nordea slår tillbaka. Definitionen av fossilbolag är väldigt missvisande.
Totalt 200 miljarder kronor har de största svenska bankerna, fondbolagen och pensionsförvaltarna investerat av spararnas pengar i fossilindustrin, främst i olje- och gasutvinnande bolag, men även kol, enligt en genomgång av Fair Finance Guide, en del av organisationen Sveriges konsumenter.
“Att investera spararnas pengar i expanderande fossilbolag mitt i en brinnande klimatkris, där vi just upplevt det varmaste året någonsin, är otroligt ansvarslöst”, säger Jakob König, ansvarig för studien, i en skriftlig kommentar.
Nordeakoncernen, som är den största banken och därmed har mest förvaltat kapital, toppar ligan med 52 miljarder av spararnas pengar i fossilindustrin, följt av statliga Sjunde AP-fonden, 45 miljarder kronor.
Men Nordea håller inte alls med om redovisningen.
“Merparten av de bolag där Nordea har störst exponering är bolag inom elproduktion med väldigt ambitiösa omställningsmål i linje med Parisavtalet”, säger Eric Pedersen, bankens chef för Ansvarsfulla investeringar, i en skriftlig kommentar till TT.
Alecta sticker ut
Många av olje- och gasbolagen har en strategi om att utvidga sin utvinning av fossila bränslen.
Helt emot klimatmålen i Parisavtalet, säger Jakob König till TT.
Alecta sticker ut åt andra hållet, som enda fondbolag som inte har en endaste krona investerad i fossilindustrin. Det hänger ihop med en mer aktiv förvaltningsstrategi, till skillnad från många av de andra som har mer av en passiv förvaltning som följer index, enligt Jakob König.
Det är receptet för hållbara investeringar, säger Jakob König.”Fel riktning”
Sett över tid har bankerna styrt bort en hel del av det förvaltade kapitalet från den klimatovänliga industrin, enligt König. Exempelvis SEB och Handelsbanken har nu “bara” runt tre miljarder vardera i förvaltat fossilkapital.
Förklaringarna som fonder och banker ofta ger till att de stannar kvar som ägare i de här bolagen, är att de ställer klimatkrav i styrelserummen. Fast det håller inte, anser han.
Men bolagen lyssnar ju inte utan fortsätter i helt fel riktning.
Det köper inte Nordea.
“Vi håller med om att det finns bolag på listan som är problematiska. Däremot saknas det stöd i forskningen om att exkludering ger bäst effekt”, säger Pedersen.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.