News55

Så sparar du pengar när du bokar resa

Tips från expert: Så sparar du pengar när du bokar resa
Det gäller att ha koll på vissa saker för att inte förlora pengar då man bokar sin resa, tipsar en expert.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Nu när vi står inför vår och sommar är det många som planerar att resa. Det finns vissa saker att tänka på om man vill undvika onödiga kostnader och spara pengar, enligt en expert. Det rapporterar TV4.

ANNONS
ANNONS

Det första man bör göra då man ska boka en resa är att kolla marknaden och jämföra, för att få en bra överblick och hitta bästa priset, tipsar Stina Lundqvist, juridisk rådgivare på Konsument Europa.

– Därefter ska du även göra sökningar på företaget som du tänkt boka via, om du är osäker på sajtens seriositet. Avtalsvillkoren säger mycket om ett företag, läs igenom det. Kolla om det finns kontaktuppgifter, var de har sitt säte och hur företaget hanterar klagomål. Du kan läsa recensioner och även testa att ringa deras kundtjänst, säger hon till TV4.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Försäkring och skydd

Det finns anledning att ha koll på onödiga tilläggstjänster vid en bokning, till exempel försäkringar. Så det är smart att först kolla vad som ingår som grundskydd i den hemförsäkring man har innan man köper till något.

Tips från expert: Så sparar du pengar när du bokar resa
Som konsument bör man betala sin resa med kreditkort, eller eller en annan betalningsmetod som har återbetalningsskydd och i vissa fall reseförsäkring. Arkivbild: TT

ANNONS

Man bör även känna till att olika typer av resor kan ge olika skydd.

Företag som säljer paketresor är skyldiga att ha en resegaranti, som innebär att du har ett skydd om researrangören går i konkurs. Om bokningen sker genom en jämförelsesajt kan du få en sammanlänkande resa, där du även erbjuds hotell och hyrbil till rabatterat pris – fast via en annan sida, uppger TV4.

– Då har du separata reseavtal med aktörerna och blir det något fel måste du vända dig till båda. Så det är bra att ha koll på, säger Stina Lundqvist.

ANNONS

Stress kring betalning

Det kan vara en god och säker idé att köpa resan med ett kreditkort, eller en annan betalningsmetod där du har betalt återbetalningsskydd och i vissa fall reseförsäkring.

En varningssignal att vara aktsam på är om reseföretaget skickar en betalningsförfrågan, även om du begärt att betala vid ankomst. Likaså om det förekommer press eller stress kring betalningen.

– Om man avtalat att betala på plats, exempelvis när man kommer till ett hotell, och så blir man kontaktad om en förfrågan om en förskottsbetalning, så ska du inte bara betala utan kolla upp exakt vad du avtalat om, säger Stina Lundqvist till TV4.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

ANNONS

Hon berättar även att en sak som däremot kan vara bra att köpa till är av- och ombokningsskydd, det har man oftast inte rätt till per automatik.

Läs mer:

Restips 2024: Länder som det blivit billigare att resa till

Så kan du spara pengar på flyget

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS