News55

Värdefulla tips om du ska sälja din bostad

En till salu-skylt framför ett rött hus. Om du funderar på att sälja din bostad är här några saker att tänka på
Om du funderar på att sälja din bostad är här några saker att tänka på. (Foto: TT/Fredrik Sandberg/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 sep. 2024Publicerad: 24 sep. 2024

När är det bäst att sälja sin bostad och ska jag köpa innan jag säljer? Hur väljer jag mäklare och hur högt arvode ska de ha? Här får du tips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt mäklare ska du undvika att sälja din bostad under storhelger, särskilt julhelgen, eftersom få vill göra bostadsaffärer då. Alla övriga tider finns det både för- och nackdelar, det skriver PRO Pensionären.

Sälj först

Det är bäst att du säljer din bostad innan du köper en ny så du vet hur mycket din nya bostad kan få kosta. Då kan du dessutom sälja utan att känna tidspress.

Om du köper först vet du inte säkert hur mycket du kan låta din nya bostad kosta och du kan behöva betala månadsavgift för två bostäder samtidigt under en tid.

Då kan du också behöva ta ett tillfälligt lån, men enligt många kan det vara svårt att få bolån när du är pensionär eftersom banker bedömer din kreditvärdighet utifrån inkomst, inte egendom.

ANNONS

Mäklaren

När du ska sälja är det alltid bra att kontakta flera mäklare och be om en offert, du kan använda gratis jämförelsetjänster på sajterna hittamäklare.se och mäklare.se, de ger offerter från olika mäklare.

En bra mäklare ska ha kunskap om området du bor i och om den typ av bostad du ska sälja samt göra ett hembesök och ge dig en kostnadsfri värdering av din bostad.

ANNONS

När du valt mäklare ska ni skriva ett avtal, ett så kallat förmedlingsuppdrag, där avtalas mäklarens arvode.

Arvodet

Mäklares arvode skiljer sig åt beroende på var bostaden finns och arvodet är förhandlingsbart, det finns ingen fast taxa. Det kan dock vara ett fast minimiarvode om bostaden inte är så dyr, det är sällan lägre än 35 000 kronor.

Många mäklare vill dela upp sitt arvode i en grundprovision och en procentsats på det belopp som överstiger begärt pris, det gäller särskilt i områden där budgivning är vanlig.

Om din bostad inte blir såld inom den tid ni avtalat får mäklaren bara begära ersättning för de kostnader ni har avtalat om och du som säljare kan dra tillbaka försäljningsuppdraget när du vill.

Förberedelser

Många stajlar sin bostad innan en säljs, du kan köpa en stajlingstjänst från mäklaren eller en stylingfirma.

Om inte mäklaren sköter fotograferingen av din bostad ska du ta bort alla personliga saker, prydnadssaker och onödiga möbler innan du fotar.

ANNONS

Mäklaren tar hand om visningen men du ska förbereda din bostad inför den så att den känns ren, fräsch och välskött. Tänk då på att:

  • Plocka undan alla värdesaker.
  • Städa kylskåpet och skafferiet.
  • Slänga soporna
  • Gömma smutstvätt.
  • Städa efter eventuella
  • husdjur.
  • Putsa fönstren.
  • Ta bort lösa sladdar.
  • Vädra innan visningen
  • Byta ut sådant som är trasigt.

Du kan också baka kanelbullar för att din bostad ska dofta hemtrevligt och om du vill kan du bjuda på något som får bostadsspekulanterna att stanna lite längre, det skriver PRO Pensionären.

Seniorer blir inlåsta på bostadsmarknaden

Majoriteten av alla mellan 65 och 79 år äger sitt boende och många bor kvar hela livet, även om de egentligen vill flytta, det beror i huvudsak på tre saker.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS