News55

Undersökning: Detta ångrar vi mest i vårt arbetsliv

Två tredjedelar ångrar upplevda snedsteg i karriären och vanligaste orsaken till detta är passitivitet. Det visar en undersökning.
Att män är överrepresenterade i självmordsstatistiken får lite fokus i de dokument som ska styra vårdens agerande. Arkivbild.
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 28 mars 2024

Äldre personer på arbetsmarknaden har minst jobbångest. Det framgår av undersökning av Resume Now som också har tagit reda på vad vi mest ångrar i karriären.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte mindre än två tredjedelar som ångrar upplevda snedsteg i karriären och vanligaste orsaken till detta är passitivitet. Det visar en undersökning som Resume Now har gjort bland 1000 arbetare i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike, rapporterar CNBC.

“Skulle bett om en löneförhöjning”

Det vanligaste att ångra är att man inte bad om en löneförhöjning, något som hela 60 procent angett. Att inte ha prioriterat en bra balans mellan arbetsliv och privatlivet är något som 59 procent ångrar. Att stanna kvar för länge på ett jobb ångrar 58 procent. Lika stor ånger känner arbetstagarna för att inte ha förhandlat om sin lön på sitt nya jobb.

Resume Now konstaterar i rapporten att vår ånger i allmänhet beror på att vi är passiva, snarare än att vi ångrar något som vi har gjort. Till exempel säger en högre andel personer att de ångrade att de stannade på ett jobb för länge jämfört med de som ångrade att de slutade på jobbet.

Millennials ångar sig mest

Resultatet av undersökningen visar på skillnader mellan olika åldersgrupper. De som ångrar sig mest är millennials, med 70 procent, följt av generation X, med 69 procent. Bland de som går under namnet baby boomers, alltså äldre delen av befolkningen som är i arbete, uppger enbart 52 procent ånger.

Får perspektiv som äldre

Forskning tyder också på att lycka når en lågpunkt när människor är i slutet av 40-årsåldern på grund av karriär, familj och ekonomisk press, men återhämtar sig senare i livet när man som äldre fått perspektiv och kan uppskatta vad man har uppnått, skriver CNBC.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS