Sannolikheten för en sänkning av styrräntan i USA i juni minskar efter att inflationen stigit mer än väntat. Riksbankens ränteplaner kan nu justeras för att skydda kronan, bedömer SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman. – Det är ett rejält orosmoln, säger h…
Mest läst i kategorin
USA:s inflation stiger – räntesänkning i faraTed Shaffrey AP/TTFärska inflationssiffror från USA. ArkivbildEkonomiTT
Sannolikheten för en sänkning av styrräntan i USA i juni minskar efter att inflationen stigit mer än väntat.
Riksbankens ränteplaner kan nu justeras för att skydda kronan, bedömer SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman.
Det är ett rejält orosmoln, säger hon.
Inflationen i USA steg till 3,5 procent i mars, visar färska siffror från landets arbetsmarknadsdepartement.
Analytiker hade i snitt räknat med att priserna under månaden ökade med 3,4 procent i årstakt, enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.
Den så kallade kärninflationen – där priser för energi och livsmedel rensats bort – låg kvar på 3,8 procent. Där hade analytiker räknat med en nedgång till 3,7 procent.
Framför allt fortsätter tjänstepriserna att stiga i en ganska snabb takt. Det är inte den lättnad man vill se för att kunna komma tillbaka på spåret med snara räntesänkningar. Att marknaden har reagerat med att sänka sannolikheten för en junisänkning är rimligt, säger Elisabet Kopelman.”Mindre brådska”
Att arbetsmarknaden i USA är stark befästes dessutom i förra veckan av en oväntat hög siffra över nytillkomna jobb.
I ett läge när ekonomin fortsätter att vara så stark, inte minst arbetsmarknaden, så har Fed (USA:s centralbank) mindre brådska att börja lätta på penningpolitiken, säger Kopelman.
Inflationsstatistiken gav en negativ börsreaktion, med fall på drygt 1 procent på de ledande indexen i onsdagens öppning på Wall Street.
Viktigt ECB-besked
Svenska Riksbanken tittar mer på vad Europeiska centralbanken (ECB) gör än Federal Reserve, men Elisabet Kopelman bedömer att även Sverige kan skjuta upp räntesänkningarna.
Det finns en oro hos Riksbanken att om andra centralbanker väntar längre, då finns det en viss risk för Riksbanken att gå först och att man ytterligare försvagar kronan. ECB är kanske fortfarande viktigast, men för valutamarknaden är naturligtvis utvecklingen för dollarn viktig. En fortsatt stark dollar, ja då blir det kämpigare för kronan, så det är ett rejält orosmoln, säger hon.
ECB kommer med sitt nästa räntebesked på torsdag.
Det beskedet blir ännu viktigare efter den här siffran.Joakim Magnå/TTJoakim Goksör/TT