News55

Utbetalningarna från a-kassan slår i taket

a-kassa
Utbetalningarna från a-kassan har ökat med 1,7 miljarder kronor i årets tredje kvartal i spåren av stigande arbetslöshet. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Det är nära på rekord i utbetalningar till arbetslösa medlemmar i a-kassan under årets tredje kvartal. Kolla här!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästan 5,6 miljarder kronor betalades ut från a-kassan under tredje kvartalet, vilket uppges vara en ökning med hela 43 procent jämfört med samma period i fjol då 3,9 miljarder kronor betalades ut till arbetslösa medlemmar i a-kassan.

Utbetalningarna från a-kassan är nästan rekordhög och märks i hela landet, även om Västmanland och Halland har största ökningen, upp 54 procent jämfört med motsvarande period 2023.

Norrbotten har den minsta ökningen av utbetalningarna från a-kassan, upp 6 procent i Q3 jämfört med motsvarande tid förra året.

Slog rekord under pandemin

“Under pandemin ökade utbetalningarna från a-kassan, för att sedan under 2022 och 2023 sjunka igen. Nu har den totalt utbetalda ersättningen återigen stigit kraftigt men har inte kommit upp i de rekordhöga nivåerna som rådde under pandemiåren”, framgår det i ett pressmeddelande från Sveriges a-kassor, som sammanställt statistiken.

I Sverige finns 24 olika a-kassor och sju av tio svenskar är medlemmar i en a-kassa i en tid där arbetslösheten fortsätter öka, berättar News55:s systertidning Dagens PS.

Den som är medlem kan få upp till 80 procent av sin tidigare lön i ersättning vid arbetslöshet i upp till 300 dagar.

Som högst kan du få 26 400 kronor per månad före skatt. Det kan jämföras med den lägre grundersättningen på upp till 11 220 kronor i månaden som den som inte är medlem i en a-kassa kan ansöka om.

ANNONS

“Trygghets och omställningsförsäkring”

Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, anser att rusningen till a-kassan är “ett tydligt bevis på att i kärva tider har a-kassan en viktig funktion som både trygghets- och omställningsförsäkring”.

A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

Du behöver inte vara med i något fackförbund för att bli medlem i a-kassan.

Läs även: Experten: Arbetslöshet sänker pensionen News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS