Det är nära på rekord i utbetalningar till arbetslösa medlemmar i a-kassan under årets tredje kvartal. Kolla här!
Mest läst i kategorin
Nästan 5,6 miljarder kronor betalades ut från a-kassan under tredje kvartalet, vilket uppges vara en ökning med hela 43 procent jämfört med samma period i fjol då 3,9 miljarder kronor betalades ut till arbetslösa medlemmar i a-kassan.
Utbetalningarna från a-kassan är nästan rekordhög och märks i hela landet, även om Västmanland och Halland har största ökningen, upp 54 procent jämfört med motsvarande period 2023.
Norrbotten har den minsta ökningen av utbetalningarna från a-kassan, upp 6 procent i Q3 jämfört med motsvarande tid förra året.
Slog rekord under pandemin
“Under pandemin ökade utbetalningarna från a-kassan, för att sedan under 2022 och 2023 sjunka igen. Nu har den totalt utbetalda ersättningen återigen stigit kraftigt men har inte kommit upp i de rekordhöga nivåerna som rådde under pandemiåren”, framgår det i ett pressmeddelande från Sveriges a-kassor, som sammanställt statistiken.
I Sverige finns 24 olika a-kassor och sju av tio svenskar är medlemmar i en a-kassa i en tid där arbetslösheten fortsätter öka, berättar News55:s systertidning Dagens PS.
Den som är medlem kan få upp till 80 procent av sin tidigare lön i ersättning vid arbetslöshet i upp till 300 dagar.
Som högst kan du få 26 400 kronor per månad före skatt. Det kan jämföras med den lägre grundersättningen på upp till 11 220 kronor i månaden som den som inte är medlem i en a-kassa kan ansöka om.
“Trygghets och omställningsförsäkring”
Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, anser att rusningen till a-kassan är “ett tydligt bevis på att i kärva tider har a-kassan en viktig funktion som både trygghets- och omställningsförsäkring”.
A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.
Du behöver inte vara med i något fackförbund för att bli medlem i a-kassan.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.