Nästan varannan svensk oroar sig för hur de ska få ekonomin att gå ihop när de går i pension. Men de som ligger närmast pensionsåldern är inte de som oroar sig mest, det visar en undersökning som kredithanteringsbolaget Lindorff har gjort tillsammans med Demoskop.
Mest läst i kategorin
Allra störst oro inför livet som pensionär upplever låginkomsttagare, ensamstående, kvinnor och personer mellan 18 och 34 år. Däremot verkar de som snart ska gå i pension vara mindre oroliga för hur de ska få ekonomin att gå ihop, Det framkommer i Lindorffs undersökning Betalningsindikatorn.
– Undersökningen visar att en högre andel av dagens pensionärer är ekonomiskt trygga än otrygga, men också att det är en polariserad grupp där en något högre andel än övriga också upplever en ekonomisk otrygghet. 18 procent är otrygga jämfört med elva procent bland de förvärvsarbetande, säger Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef på Lindorff, till News55.
LÄS MER: Så mycket mer får pensionärerna i plånboken 2018
Ekonomisk trygghet är inte detsamma som att ha det gott ställt
Hela 55 procent i åldersgruppen 18-34 år känner en ekonomisk otrygghet inför pensionen, jämfört med 35 procent i gruppen 55-65 år. Pensionärerna i sin tur upplever att de har en relativt hög ekonomisk trygghet jämfört med andra. Samtidigt behöver inte det betyda att man har det gott ställt, menar Erika Rönnquist Hoh.
– De upplever en ekonomisk trygghet, vilket inte måste vara samma sak som att de har det gott ställt. Ekonomisk trygghet handlar om känslan av att kunna hantera en oförutsedd kostnad och att ha kontroll på sin ekonomi nu och i framtiden. Betalningsindikatorn visar att pensionärer som grupp har störst tillgångar, vilket borgar för en god betalningsförmåga och därmed en ekonomisk trygghet.
– Dagens pensionärer har störst tillgångar, jämfört med förvärvsarbetande, student och övriga. Men hur det blir med kommande generationers pensioner, är jag inte rätt person att sia om.
Oron för livet som pensionär också högre i gruppen skilda, separerade, änkor eller änklingar. 55 procent som känner en ekonomisk oro inför pensionen. Bland gifta är siffran endast 38 procent, enligt undersökningen. Samtidigt tycker inte Erika Rönnquist Hoh att det är hållbart att enbart luta sig tillbaka på sin partners ekonomi när det blåser.
LÄS MER: Så höjer du snabbt din pension
Viktigt att kunna klara sig själv
– Varje person behöver veta att de har en egen ekonomisk trygghet, oavsett vad som händer med ens partner. Om man är gift är det därför viktigt att det finns en trygghet i hur makarna ärver varandra, eller vad som skulle hända med besparingar och tillgångar vid en eventuell separation.
Men om det nu är så att så pass många svenskar känner oro inför pensionen gör de något åt sin situation? Eller stannar det bara vid just oro?
– Ja, det är en svår fråga att svara på men det vi ser i vår undersökning är att 48 procent av svenskarna sparar långsiktigt, vilket kan vara för pensionen men det behöver inte vara bara det. Sparandet skiljer sig mellan svenskarna bland annat på ålder och sysselsättning. De som oroar sig mest inför pensionen är de med mindre inkomst på grund av arbetslöshet och sjukskrivning. Det är också de som sparar i minst utsträckning, då de av förklarliga skäl har de minst utrymme för det, avslutar Erika Rönnquist Hoh.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.