Hyrbilar lever ett hårt liv och får ta både slitage och blessyrer. Det är sånt man ska tänka på innan man kör iväg med påtecknat avtal. Om inte alla befintliga skador dokumenterats kan man bli krävd på pengar i efterhand – det kan kosta åtskilliga tusenlappar.
Mest läst i kategorin
Ekonomiakuten med Maja Åström gick igenom viktiga saker man bör tänka på när man hyr bil under semestern. Medverkande var Katja Runestam Prinzell, rådgivare, Konsumentorganisationen M Sverige och Tommy Wahlström, motorjournalist, Vi Bilägare.
Det kan vara en rad saker som hindrar personer från att hyra bil under semestern. En grundläggande regel är att man måste äga ett kreditkort med ett minimum belopp tillgängligt för att kunna täcka upp för eventuella självriskskostnader.
Ett annat hinder kan vara åldern. Upp till 21 år är det i princip omöjligt att kunna hyra bil från de flesta biluthyrningsfirmor. Fram tills man fyllt 25 år kan man råka på extra kostnader och dyrare försäkringar.
Ett allmänt krav är att man ska ha haft körkort i minst 12 månader.
Viktiga försäkringar
Försäkringen måste alltid vara tecknad i förarens namn. Om uppgifterna ändrats från det att man reserverat en bil till dess att man ska nyttja den, finns det risk att man åläggs teckna nytt avtal, vilket kan bli onödigt dyrt.
“När man hyr bil är det viktigt att se till att teckna försäkringar som täcker upp för eventuella kostnader som kan uppstå. Grundläggande är trafikförsäkringen som täcker personskador på dig själv och medpassagerare samt eventuella skador på involverade fordon,” berättar Tommy Wahlström.
Trafikförsäkringen är en obligatorisk grundförsäkring för alla bilar. Utan den är det förbjudet att köra en bil i trafik. Den täcker dock inga skador på hyrbil, vilket däremot en helförsäkring gör.
Helförsäkring täcker skador på hyrbil, fordonsstöld och andra incidenter såsom motorhaveri. Hyrbilsfirmorna har vanligtvis en helförsäkring, men tar ut en saftig självrisk om något skulle hända
“Det är viktigt att se över villkoren ordentligt innan man tecknar kontrakt. Vanligtvis ingår helförsäkring när man hyr bil i Europa, men man bör alltid verifiera att det verkligen är så. Helförsäkring går under benämningen Collision Damage Waiver,” berättar Katja Runestam.
Senaste nytt
Se till att du inte råkar på de värsta ekonomiska smällarna
För att undvika de värsta ekonomiska smällarna är det bäst att teckna en extra försäkring för att reducera självrisken, en så kallad deductible insurance.
“Man ska alltid kolla upp vad som ingår i hemförsäkringen innan man tecknar dyra försäkringar. Med vissa kreditkort ingår självriskförsäkringar, berättar Katja Runestam vidare.
“När man hyr en mindre bil en vecka i till exempel Spanien kostar det vanligtvis runt 300 Euro. Vissa firmor erbjuder extra försäkringar för självrisk, men den blir ofta lika dyrt som hyran för bilen, berättar Tommy Wahlström.
Man kan egentligen inte vara för försiktig nog när man hyr bil — det annars bli så mycket dyrare. En självrisk kan starta vid 15 000 kronor.
Saker som kan förstöra bilsemestern
Det är alltid klokt att gå igenom viktig information innan man bestämmer sig. Miljözoner blir vanligare i europa och det är inte ovanligt att städer och samhällen reserverar områden där ensast miljöcertifierade fordon tillåts köra vilket beror på bilens miljöklassning (hur mycket den släpper ut).
Det kan därför göra semestern enklare om man hyr en bil som kan köra inom de flesta områden. För att släppas in i miljözoner måste man visa upp en “dekal” eller miljöregistrering tillsammans med bilens registreringsbevis.
I en del miljözoner måste man registrera bilen i förväg. Under högsäsong kan handläggningstiden ta flera veckor, vilket kräver en god planering av bilsemestrar.
Om man ska resa genom flera länder är det viktigt att meddela biluthyrningsforman för att få ett godkännande utfärdat, annars kan man bli stoppad vid gränsen till det land man tänkt besöka.
Fortkörnings- och parkeringsböter faller på bilägarens ansvar, biluthyrningsfirman, som vanligtvis tar ut extra straffavgifter vid sådana tillfällen.
Hur kan man snåla in?
“Om man bokar bil god tid i förväg med full betalning, kan man vanligtvis få lite bättre avtal,” berättar Katja Runestam.
Det finns biluthyrningsfirmor med lite äldre fordonsflottor som erbjuder lägre priser, men enligt Tommy Wahlström är det inte värt besväret eller pengarna om det skulle uppstå krångel.
“Det är bäst att vända sig till de stora biluthyrningsfirmorna med nya, funktionsdugliga fordon och pålitlig kundservice.” konstaterar han.
För att hålla priserna nere kan man välja den minsta och enklaste modellen. Finns inte modellen tillgänglig när man kommer och ska hämta upp bilen, är det inte ovanligt att biluthyrningsfirmor erbjuder en lite större modell till samma pris.
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.