News55

De här grabbarna räddar min middag

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 17 okt. 2022Publicerad: 17 okt. 2022

Hur mycket man än älskar att laga mat så kan det vara skönt att låta andra göra det emellanåt. Särskilt när de gör det så här bra.

ANNONS
ANNONS

I våras hittade jag en färdiglagad rätt på Konsum, oxkind i rödvinssky, av märket VAK-mat, och blev helförtjust. Provade sen flera av fabrikantens rätter, boeuf bourgignon, långbakad fläsksida och konfiterat anklår. Och det var inte bara gott utan också fritt från alla tilllsatser och välsignat av kosumentföreningen Äkta vara, en pålitlig kvalitetsgaranti.

Bakom VAK-produkterna visade det sig ligga två kompisar, som på egen hand dragit igång hantverksmässig matlagning i en lokal i Vendelsö söder om Stockholm. Jag skrev ett inlägg här på News55, blev nyfiken på killarna och åkte ut till dem för att kolla hur de jobbar.

Det visade sig att allt är ett tvåmansjobb, som har sitt ursprung i mötet mellan skåningen Björn Forsgren och östgöten Pontus Andersson i skidbackarna i S:t Anton för 20 år sen.

När de blev småbarnspappor upptäckte de hur jobbigt det var att få livspusslet att gå ihop. Och hur mycket skräp vi ofta stoppar i oss för att vi inte har mer tid att lägga på matlagning.

Så för två år sen tog de saken i egna händer och började laga mat till en grupp livsmedelsbutiker. Mat med rena smaker och utan tillsatser.

I dagarna larmas det också om att färdigmat mestadels innehåller för mycket salt, en underskattad hälsofara.

-Vi saltar sparsamt, det vi äter ska inte bara vara gott utan nyttigt också, säger Björn och Pontus.

Maten lagas med sous-videteknik, alltså långsam tillagning under vakuum. Under besöket ser jag Pontus stå och tillsätta kryddor och grönsaker manuellt i varje portionspåse. Resultatet blir mört och saftigt och får hög smak. Jag har faktiskt tyckt om alla de fem rätter jag provat. Kanske mest fläsksidan, som bakats i ugn sex och en halv timme!

ANNONS

Än så länge kan killarna inte ta ut någon lön för sitt jobb. Men framgången borde vara på väg, deras goda mat dyker upp i allt fler butiker i östra mellansverige och sprider sig förhoppningsvis ut över landet.

Och repertoaren breddas: just nu jobbar Björn och Pontus med att skapa olika desserter, t.ex. crème brulée och jordgubbspannacotta.

Goda initiativ som både smakar fint och är bra för hälsan förtjänar uppmuntran.

Anklår18
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS