News55
Detta är en sponsrad artikel

Engelska desserten från medeltiden - helgens enklaste och godaste rätt!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 18 maj 2017Publicerad: 18 maj 2017

Alltså, den här efterrätten måste du pröva! Den är busenkel att göra, innehåller bara tre ingredienser och är bland det godaste jag smakat i dessertväg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den heter posset och är en engelsk (!) läckerhet med flerhundraåriga anor, som varit bortglömd länge. Men häromdan fick jag syn på den – på Östersjön, på M/S Rosella. Åt en portion och var förlorad. Så jag bad kocken Ida och kökschefen Sakari om receptet. Ska prova det själv i helgen, gör det du också!

Bara tre ingredienser alltså! Här är receptet för fyra:

  • 5 dl vispgrädde
  • 125 gram strösocker
  • saft och rivet skal av en citron.

Häll grädde och socker i en kastrull eller sauteuse och koka upp. Låt puttra i tre minuter och rör om hela tiden.

Stäng av värmen. Häll i citronjuicen och skalet, rör ordentligt. Blandningen börjar tjockna direkt. Smaka av, kanske vill du ha lite mer citronsmak. Häll upp i portionsformar eller glas och låt stå i kylen minst tre timmar, gärna över natten (i så fall med plastfolie över).

När du tar fram din posset är den krämig och slät, ungefär som en pannacotta. Servera den exempelvis med lite färska bär.

På Rosella hade de marinerat färska hallon med mandellikör, lagt dem bredvid och strött över rostad, krossad mandel. Men man kan förstås låta fantasin spela: kanske lägga på några färska blåbär eller små mandarinklyftor och kanske komplettera med ett gott rån. Eller varför inte strö över lite pepparkakssmulor?

Trevlig helg med enklaste efterrätten!

ANNONS

 

 

ANNONS