News55

Fina fisken - som inte tömmer plånboken

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 13 sep. 2022Publicerad: 13 sep. 2022

Fisk är gott och nödvändigt men ofta rätt dyrt. Fast den behöver inte kosta skjortan!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I saluhallarna i Stockholm tar de 2.000 kronor kilot för sjötungafiléer. Men hos vissa fiskhandlare kan man köpa dem för mindre än en tredjedel. Så visst bör man hålla ett öga på prislappen vid fiskdisken. Inte minst nu när allt bara blir dyrare.

Vissa fiskar är fortfarande bra köp. Den goda koljan får man emellanåt till extrapris för mindre än 150:- kilot. Annars runt en tvåhundring.

En annan fin firre är lubben, med smak åt hummerhållet. Oftast under 300:- kilot. Och strömming ska vi bara inte tala om: 80 kronor för ett kilo fräscha filéer häromdan!

Och eftersom man äter c:a 150 gram fisk klarar man sig på några tior per person. I strömmingsfallet en tjuga.

Tillbehören kan gärna vara enkla. Kokt potatis, ja tack. I kväll gjorde jag också en broccolipuré till en pankosmörstekt torskfilé (lättkokt broccoli, självklart inklusive stammen, och en halv gul lök, mixat med lite grädde och en klick smör). Utsökt!

Enbart vanligt smält eller brynt smör är förstås svårslagbart till all fisk. Eller varför inte en tomatröra, en dillmajonnäs eller en näve stekt svamp?

Det vattnas i munnen. Kropp och själ jublar. Och plånboken blir inte tömd!

Många har upptäckt hur gott det blir att steka fisken i panko (på bilden är fisken bergtungafilé). Det lite grövre ströbrödet suger åt sig steksmöret effektivt, och resultatet blir perfekt frasigt.
ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS