Fynda strömming i sjön eller affären - Här är fem enkla och goda favoriter!

Strömmingen fortsätter att gå till, både i skärgårdens vikar och affärernas fiskdiskar. Fördelen med att varken vara purung eller gravid är att man nog kan njuta av den här fina fisken i lite större utsträckning än livsmedelsverket rekommenderar. Så häng på, här är fem fina strömmingsrecept!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Det satt en gubbe i en roddbåt några meter utanför vår brygga i dag. Hårda isvindar, skummande vågor, tio grader i luften – men han satt där i timme efter timme och drog upp kopiösa mängder strömming. Till sist trodde jag att båten skulle sjunka, med gubbe, fisk och allt.

Själv fick jag ungefär en halv hink, ståendes på berget. Ett drygt kilo. Sen fick det räcka, firren ska ju rensas också.

040

Och efter ett evigt pillande med fenor, inälvor och ryggben började det roligaste: matlagningen!

Det här är några lättlagade strömmingsfavoriter – och kan du inte fiska själv, så är affärernas färdigrensade inget dåligt alternativ. Och mycket bekvämare.

1. Mammas klassiska låda: Lägg urbenade strömmingar med köttsidan upp på skärbrädan. Klicka ut en liten sträng smörgåskaviar på varje och lägg gärna på en dillkvist. Rulla ihop firrarna och lägg dem tätt i en ugnsform. Häll på vispgrädde, dra över ytterligare kaviar, täck med lite ströbröd och en smörklick och gratinera i 225 grader tills det doftar knäckigt läckert i hela huset och rätten är vackert gyllenbrun. Det här är en ren delikatess, kan ätas varm, ljummen eller sval.

043

Godaste strömmingslådan på gång…. – och här är den färdig:

046

2. Operakällarströmming: Låt urbenade flundror ligga och gotta sig några timmar i vispgrädde, uppblandad med svensk och fransk senap. Ta upp dem, lägg ihop dem två och två, panera i ströbröd och stek i smör. Servera med potatismos och låtsas att du är på Operakällaren.

3. Vitlöksgravad strömming: Dra skinnet av urbenad strömming, det är jättelätt med den färdigrensade. Blanda en lag av 5 dl vatten, 1 1/4 dl ättika 12% och 1 tsk salt. Låt filéerna ligga i lagen i kylskåp 12 timmar. Se till att lagen täcker fisken. Ta upp strömmingen och låt den rinna av väl. Blanda majonnäs med gräddfil eller crème fraîche och pressad vitlök efter smak, vänd ner strömmingen, klipp över rejält med dill och låt stå kallt ytterligare några timmar, gärna över natten. Ät med hårt bröd och kanske en ostbit och ett par färskpotatisar. Samt en pilsner.

4. Inlagd strömming: Vår favorit på midsommarbordet! Koka en kraftig lag av vatten, ättika, socker och sillkryddor, framförallt krossad kryddpeppar. Låt den kallna och tillsätt skivad rödlök och dill. Lägg ner kalla, stekta strömmingsflundror och låt stå två dygn.

5. Inkokt strömming: Koka en lag med ättika, vatten, socker, salt och kryddpeppar i tio minuter. Rulla ihop strömmingar och lägg dem i en form. Slå över lagen och toppa med rödlök, dill och kanske några citronskivor. Sjud sakta i fem minuter eller tills fisken känns färdig. Låt kallna.

Barn och ungdomar, särskilt tjejer som vill föda barn i framtiden, bör vara återhållsamma med östersjöfisk. Men vi mogna individer kan äta vår strömming då och då med gott samvete.

Så visst finns det fördelar med att bli äldre…

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons