Här är våra godaste potatisrätter - varför duger de inte på finkrogen?

Missade potatisens dag i går. Fast strunt samma, hos oss hyllar vi potatisen varje dag. Här får du potatisrätternas tio i topp - och en fråga: Varför är potatis inte fint nog för våra mästerkockar?

Ulf Elfving

Annons

Annons

Måste avslöja en gammal dröm: att öppna en liten restaurang med potatis som specialitet. Ett bra namn har jag också: Raggmunken!

Där skulle kunderna få välja mellan några av världens godaste potatisrätter. Som är de här, tycker jag – vad tycker du?

  1. Rårakor med fläsk och lingon.
  2. Janssons frestelse.
  3. Pommes frites.
  4. Färskpotatis med smör.
  5. Laxpudding med smält smör.
  6. Potatis- och jordärtskockssoppa.
  7. Kroppkakor.
  8. Potatisgratäng med osttäcke och mycket vitlök.
  9. Tryffelpotatismos.
  10. Bakpotatis med goda tillbehör.

Rårakorna är outstanding. Helst handrivna och nystekta i fläskflott, mmmmm…

Om nån saknar den goda pitepalten på listan, så får man räkna in den i kroppkaksfacket.

Raggmunk är ju lite annorlunda: potatisen blandas med pannkakssmet. Också jättegott, fast inte alltid lika gott ute på lunchrestaurangerna, där den fina rätten inte sällan misshandlas på ett trist sätt.

Men apropå krogen! Skäms våra proffskockar för potatisen? Ta vilken avsmakningsmeny som helst, kött och fisk och fågel och allt annat bärs in i pytteportioner utan ett spår av potatissällskap. En tesked sås och nån kokt eller stekt grönsak som tillbehör ska tydligen vara elegantare.

Om finkrogen inte tycker att potatis är fint nog, bör finkrogen tänka om!

026

Allt som behövs för att skapa alla tiders delikatess, dvs. rårakor: potatis, fläsk och lingonsylt!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons