News55
Detta är en sponsrad artikel

Ingen kan misslyckas med Ullas goda sås!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 08 mars 2021Publicerad: 08 mars 2021

Ibland vill man göra det busenkelt för sig i köket. Då ska man laga den här läckra såsen!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Facebookvänner är särskilt bra att ha i coronatider. T.ex. när de publicerar fina matidéer.

En av mina flitigaste vänner i det avseendet är Ulla Cocke, grundare av och tidigare chefredaktör för Matmagasinet. Häromdan levererade hon recept på världens lättaste sås, som hon serverar till ugnsbakad, vildfångad lax. Och den passar nog lika bra till fågel som fisk. Här är den:

Koka ihop 2 dl crème fraiche, 1 dryg dl vatten och en fiskbuljongtärning i ca 5 min. Tillsätt lite rivet citronskal och ca 1 tsk citronsaft samt gärna lite kapris.

Lättare kan det knappast vara. Jag gjorde såsen – med ganska mycket kapris – till en bit skreitorsk i går. Alldeles utsökt!

En lyckad sås kan lyfta en maträtt till oanade höjder. Här är, som bonusinfo, två andra goda såser, som inte är svåra att laga:

Crème Ninon-sås, från Expressens helgbilaga i söndags (recept: Caroline Hofberg):

Skala och finhacka 1 schalottenlök. Lägg den i en kastrull tillsammans med 250 g frysta ärter, 2 dl vispgrädde, 2 msk kycklingfond, 1 tsk dijonsenap och 1½ dl vitt vin. Koka allt under lock i c:a 5 minuter. Mixa såsen slät och skummig.

ANNONS

Sandefjordssås med rom, bilden lånad från webshopen Werners värld:

Koka ihop 1 dl grädde, 1 dl crème fraiche och 1 dl smör. Tillsätt några droppar citron. Mixa såsen slät. Tillsätt forellrom och löjrom (sen får såsen inte koka mer).

Piggvar med Sandefjordsås, smaksatt med caviar, löjrom och forellrom

Sandefjordssåsen har skapats av Leif Mannerström. Werners serverar den till piggvarsfilé och kompletterar med korn av störkaviar – säkert utsökt, men det kan vi kanske spara tills vi vunnnit på V75…

ANNONS
ANNONS