News55

Min favorit fick två getingar i pepparkakstestet...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 25 nov. 2022Publicerad: 25 nov. 2022

Visst brukar du läsa tidningarnas olika mattester? Jag med. Men om pepparkakorna håller jag inte alls med...

ANNONS
ANNONS

Jag har själv suttit i några såna här testjuryer. Ett roligt uppdrag – och viktigt, eftersom det nog är sannolikt att rätt många rättar sina inköp efter ett tidningstest. Men man ska gärna granska testtexten noga. Vilka är det som testar? VAD testas? Och hur?

När Expressen häromdan i samarbete med Allt om Mat presenterar ett pepparkakstest förefaller det som om man begränsat bedömningen till att gälla smak och utseende. Jag tycker att man också kunde ta med klimat och miljö. Själv köper jag numera nästan bara Kung Oscars pepparkakor från Göteborgs Kex. Av två skäl: de är goda och de innehåller inte palmolja. Vilket såvitt jag kan se att alla andra gör (det kan finnas undantag).

Det finns figurer som förnekar den klimatkris som vi ser exempel på dagligen. De har säkert slutat läsa här. Men alla vi andra vill nog göra vad vi kan och har råd med för att hjälpa miljön, eller hur? Att skippa palmolja är inte lätt för oss konsumenter, eftersom den finns i var och varannan produkt – men det är ju inget skäl att inte försöka.

Vi får göra det lilla vi kan. Så att våra barn och barnbarn får fira många härliga kommande jular.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS