News55

Nytt och spännande om världens bästa såser

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 26 feb. 2023Publicerad: 26 feb. 2023

Vi älskar verkligen sås i Sverige! Och jag är inget undantag. Håller just på att fördjupa mig i såser från hela världen - läckert presenterade av en professor och en stjärnkock.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är livsstilsprofessorn Maj-Lis Hellénius och mästerkocken Paul Svensson som tar läsaren med till 49 länders såser i den nya boken SåsAtlas. Båda författarna är entusiastiska klimat- och näringsentusiaster, och det märks på recepten, som ofta har moderniserats och blivit både näringsriktigare, klimatsmartare och i många fall kanske ännu godare än originalen. Många nya grepp får man lära sig, som att en tomatsås sägs bli ännu bättre av att stormkoka under kortare tid, tvärtemot vad jag trodde. Och den klassiska béarnaisesåsen lagar Paul inte bara med smör utan också med kikärtsspad (!) som huvudingrediens. Det vill jag prova.

Den smällfeta sandefjordssåsen (smör, grädde, crème fraiche) gör han också avsevärt magrare med hjälp av havremjölk.

Andra kul såser i boken är en tjeckisk dillsås, kanadensisk honungs- och vitlökssås, israelisk chutney, japansk majonnäs olch polsk svampsås.

Lite näringslära och historik ackompanjerar också varje sås. Och t.o.m. odlingsråd: visste du t.ex. att man kan odla potatis och tomater på samma planta?

Min förkärlek för goda såser blir bara större efter läsning av den här boken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS