Så tycker svenska kockarna själva: bästa krogmaten lagas på vischan!

News55

Kan du tipsa om var det ligger en bra krog? En väldigt vanlig fråga. Nu finns svaret - och det kommer från dem som verkligen bör veta: aktörerna i branschen själva! Så här tycker de om sina kolleger.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

 

Tidningen Restaurangvärlden har haft stor gala på flådiga Operakällaren, och det var ett nöje att få jobba där, med hela svenska krogeliten på plats. Inte bara svenska, här mötte man också världens bäste kock. Smaka på den: världens bäste!

Han heter René Redzepi och har skapat den krog som flera gånger valts till bäst i världen, Noma i Köpenhamn. På galan röstades han fram till Chef of the chefs, det finaste man kan bli i den internationella matvärlden.

Han hade sin åttaåriga dotter med på prisutdelningen. Oj, frågade jag henne, det måste vara underbart att växa upp med en pappa som lagar världens bästa mat?

-Det vet jag inte, sa den lilla. Pappa lagar ingen mat hemma.

Vem är Sveriges bäste kock då? Jo, enligt kollegerna är det Damiel Berlin, som tillsammans med sina föräldrar skapat en toppkrog i Skånes Tranås, utanför Tomelilla. Så här ser topp fem ut bland svenska kockar:

  1. Daniel Berlin, Skånes Tranås.
  2. Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Järpen.
  3. Sayan Isaksson, Esperanto, Stockholm.
  4. Mathias Dahlgren, Matbaren, Stockholm.
  5. Björn Frantzén, Stockholm.

Listan över kockarnas egna favoritkrogar ser nästan likadan ut, men där vinner Fäviken Magasinet, och på femteplats har stockholmska Gastrologik smugit sig in.

På Fäviken får man också den bästa servicen, bestämde galan. Men landets enskilt bäste servitör, enligt branschen, finns på Operakällaren och heter Carl Frosterud. Allmänt kallad Calle, men han är nog inte Calle med gästerna… – för när jag frågade honom om han säger du eller ni till dem, kom svaret snabbt:

-Självklart ni.

Där fick han inget medhåll av galan (och inte av mig). Vad tycker ni man ska säga? slängde jag ur mig.

-Duuu, var det nästan enstämmiga svaret från 200 krogstrupar.

Och jag instämmer alltså. Säg du! Till och med på Operakällaren.

Från den glada galan noterade jag också vad Pär Bergkvist, chefredaktör för Restaurangvärlden tryckte på:

-Bort med anonyma krogrecensioner i tidningarna! I alla andra branscher – musik, film, teater, litteratur – står kompetenta recensenter för vad de tycker med sitt namn. Varför ska våra restauranggranskare vara så hemliga?

Ja, låt se: snart kanske Krogkommissionen och Matpatrullen och allt vad de heter demaskerar sig.

Tänker också på en annan sak när man ser topplistorna över vart man ska åka för att äta som allra bäst. Det är tydligen ut på vischan! (Förlåt uttrycket, jag älskar landsorten). Vinnarkrogarna och vinnarkockarna i Svenska gastronomipriset 2016 huserar faktiskt långt, långt bort från de stora städernas ståtliga restaurangstråk. Fäviken ligger djupt inne i Jämtland och Daniel Berlin krog i en liten by långt ute på skånska slätten.

Hallå, när går nästa landsvägsbuss?

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons