Därför är jag portad i Putins Ryssland

Russian President Vladimir Putin listens to President of Russia's Union of Industrialists and Entrepreneurs (RSPP) Alexander Shokhin in the Novo-Ogaryov residence, outside Moscow on Monday, Feb. 15, 2016. (Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Lena Adelsohn Liljeroth

Annons

Annons

Länge tog vi i Sverige och Europa yttrandefriheten för given. Demokrati infördes i allt fler länder och vi gladdes åt den nya öppenheten i Ryssland. Denna tid känns idag avlägsen. Det är farligt att ta något för givet, framför allt mänskliga rättigheter.

I veckan såg jag föreställningen Pussy Riot på Dramaten i Stockholm, en föreställning som bygger på boken ”Ord kan krossa betong” av Masha Gessen, rysk journalist och författare. Pussy Riot var konstnärskollektivet som 2012 framförde en punkshow i Frälsarkatedralen i Moskva: ”Jungfru Maria, Guds moder, fräls oss från Putin.”

Otroligt provocerande förstås, och straffet blev också två års fängelse. Om tilltaget inte blivit så uppmärksammat internationellt vet nog ingen vad som skett med gruppens medlemmar.

      LÄS MER: Brittiskt popband omkom i svensk broolycka

Västvärlden har haft svårt att förhålla sig till det hårdnande klimatet under Vladimir Putin. Hur ska denna regim hanteras? Ekonomiska sanktioner och diplomatiska utspel har naturligtvis betydelse. Men det har också kulturen och möten med oppositionella!

När Sovjetunionen upplöstes rullade en glädjevåg över världen. Men för Vladimir Putin var detta “1900-talets största geopolitiska katastrof” och han är sedan åtskilliga år uppenbart besatt av tanken att återskapa ett liknande välde.

Så den ryska historien skrivs nu om. Gulag och lägren ägnas möjligen ett par rader i historieböckerna och Stalins terror med miljontals fängslade, döda och torterade medborgare kläs i ny förljugen språkdräkt.

Jag har besökt Sovjetunionen och Ryssland ett flertal gånger, både som turist och politiker. Nu är jag inte längre välkommen att passera gränsen. Mitt sista (!) besök var som idrottsminister under de olympiska spelen i Sotji 2014.

Under tidigare besök har jag träffat journalister och människorättsaktivister som desperat försökt få omvärlden att reagera på alla de lagar och restriktioner som tillkommit i syfte att tysta oppositionella röster.

      LÄS MER: Jämställdheten är värd att skydda – vi måste vara stenhårda

Civila samhällets organisationer stämplas som utländska agenter, deltagare och arrangörer av offentliga möten hotas med höga böter, censuren på internet har blivit allt hårdare, journalister mördas, homosexuella förföljs …

Planeringen inför OS i Sotji 2014 följdes inte bara av idrottsintresserade över hela världen. Miljöorganisationer, människorättsorganisationer, anti-korruptionsbyråer, bloggare och politiker reagerade på brutala ingrepp i miljön, fasansfulla arbetsförhållanden för arbetare som lockats till arenabyggnationer – och inte minst över kostnaderna. Den officiella slutsumman för historiens dyraste vinter-OS någonsin hamnade på en bit över 300 miljarder kronor!

Mina och några andra moderata politikers engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter störde dock uppenbarligen de ryska korrupta makthavarna så till den grad att vi sedan juni 2015 är bannlysta och nekas visum till Ryssland. Det visar att regimen inte är helt oberörd av omvärldens reaktioner. Bra att veta!

      LÄS MER: Arméchef – “Sverige kan vara i krig väldigt snart”

Varför just vi? Själv är jag inte ens längre partipolitiskt aktiv. Varför inte andra politiker, journalister, författare och säkerhetsrådgivare som också har kritiserat den ryska regimen?

Med en så nyckfull och oförutsägbar regim kan vad som helst hända. Vi har alla skäl att stärka vårt eget försvar, våra band till Nato och de kontakter vi kan få med ryska oppositionella.

Lena Adelsohn Liljeroth
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons