News55

När ska SVT sluta diskriminera äldre?

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 feb. 2021

Att det råder ålderism inom SVT har påtalats åtskilliga gånger. Kritiska röster har höjts mot företaget, både från tidigare medarbetare och tittare, men ingen där tycks ta någon notis om den skeva syn på äldre som råder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte nog med att SVT sparkar ut alla medarbetare samma dag som de uppnått den definitiva pensionsåldern, de få gånger som 70-plussare får vara med i SVT bjuds de in med armbågen eller för att drivas med. Att skoja med pensionärer är SVT:s nya motto. Låt mig ge två färska exempel.

SVT1 sänder en programserie producerad av Utbildningsradion, ett fristående företag som ”gör program för dig som vill förstå världen”, som heter ”Seniorsurfarna”. Här bjuder man in ett gäng kändispensionärer som ska lära sig allt om den här nya supermoderna tekniken- det vill säga mobiltelefonen. Kändisarna, med namn som Siw Malmkvist och Arja Saijonma, vet att de är med för att underhålla och spelar glatt med och överdriver sina tillkortakommanden vad gäller handhavande av mobiler. Det blir underhållande och tittarna har roligt, allt på bekostnad av pensionärsgänget. Och tv-publikens fördomar om äldre människor och ny teknik befästs.

Melodifestivalen är en scen där sällan folk över 50 år syns. Emellanåt kommer dock Christer Björkman & Co på att drygt hälften av programmets publik är över 40 år och bjuder in mer mogna artister som Arja Saijonma, Jan Malmsjö och Ann-Louise Hansson. Ibland går det hela vägen, som Hasse Anderssons ”Guld och gröna skogar” och Owe Thörnqvists ”Boogieman Blues”.

I år bjöd man in veteranerna Eva Rydberg och Ewa Roos, en 70-plusduo som gjort det mesta i branschen och som nu framträdde med ”Rena rama ding dong”, som fick hånfulla epitet i media som ”riskgrupps-pop.” Känslan av att duon var inbjudna för att stå för pausunderhållning snarare än att på allvar vara med och tävla förstärktes när man såg vilken skillnad på resurser som Eva & Ewa fick i jämförelse med sina yngre kollegor i tävlingen. Danny Saucedo, som tävlade samma kväll hade både egen stylist, stödkör och två (!) koreografer.

Eva & Eva hade, som alla andra artister, egen kostymmakare i form av Lars-Åke ”Babsan” Wilhemsson som skapat plagg både för Evorna och de fyra dansare som skulle vara bakom dem på scen. Men när han såg genrepet fick han en smärre chock. ”Det här är katastrof!”, röt han i pressen.

SVT hade utan att varken rådfrågat honom eller Rydberg och Roos helt sonika bytt kläder på de fyra dansarna. Nu stapplade (ja, stapplade) en kvartett dansare in på scen taffligt utklädda till ”pensionärer”; killarna i rock och hatt, damerna i kappor och hatt och handväska. Samtliga hade varsin käpp. ”Koreografin” var stelbent dans, precis så där som nidbilden är av hur gamla människor rör sig.

Låten gick mot alla odds vidare till Andra chansen (”tant-revansch”, enligt pressen), men trots Eva & Ewas storartade insats måste man ställa sig frågan: vad håller SVT på med? Vem hade godkänt denna idé med en dans som driver med pensionärer?  Hur kunde Ewa & Eva och deras team tillåta detta? Lars-Åke Wilhelmsson är sanningen på spåret efter att han pratat med Björkman:

– De sa att de hade planerat det här numret i månader. Jag tror knappast de skulle säga till Danny och hänga fram andra kläder till hans dansare. Det skulle inte gå att göra så här med de andra artisterna som har eget team med sig, men det här är för att det är Eva och Ewa. Tanterna kan de köra med, liksom, sa han till Aftonbladet.

ANNONS

Så är det nog. Ingen i Melodifestivalens redaktion har respekt för äldre artister. Ålderismen hålls vid liv inom SVT. Nu är det snart dags för Andra chansen då Eva & Ewa tävlar igen. Hoppas då att SVT insett sin fadäs och gett numret den inramning det är värt. Skärpning, SVT! Detta är rena rama ding dong!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS