News55
Detta är en sponsrad artikel

Totte Wallin: Så fäktas vi mot alla orosmoln

Artikelbild
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 05 apr. 2021Publicerad: 05 apr. 2021

Varje morgon vaknar jag till sjörapporten och kollar våghöjden vid Ratan och gissar hur många centimeter Vänern ligger över referensytan på sjökortet. Sedan kan jag alla fyrarna från Thyborøn på Jylland till Storön i Bottenviken och det ger mig en trygghet där i sängen. Sedan smålyssnar jag till Ekot men när jag kommer till ”Tankar inför dagen” stänger jag av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oro för klimatet, klimatet, klimatet, corona med mera. Vi måste tänka på barnen för enligt Bris har oron blivit vår nya ideologi. Journalister frågar alltid forskarna om de är oroliga eller om de sover om nätterna.
Bacchi Tempel, där sången “Bort allt vad oro gör” är en samling sånger skrivna av Carl Michael Bellman som utgavs första gången 1783. Då 1783 oroade man sig också för ”ryssen” och mycket riktigt så inleddes Gustaf III:s ryska krig fem år senare. I Europa pågick fjärde anglo-nederländska kriget, det var England mot Frankrike-Holland och snart skulle hela kontinenten skakas av den franska revolutionen. 

Idag oroas vi för i princip allt. I Aktuellt och Rapport sitter experterna med rynkade pannor. Redaktionerna i P1 morgon och Studio Ett drivs av oron och Louise Epstein kan i sitt program Nordegren & Epstein få ångest av vad som helst. I radioprogrammet Naturmorgon satt en klimat-ångestpanel och oroade sig för samerna inte kunde ha pälsskor på marknaden i Jokkmokk. Inför Storbritanniens folkomröstning om brexit var alla experter eniga om världsekonomins undergång och inget hände.
Etta på orostoppen var under fyra år en viss Trump och i Sverige var oron för en rysk gasledning så stor att regeringen först sa nej till att använda hamnarna i Slite och Karlshamn för att sedan ändra sig när blekingekommunen röstade ja. 
Tre mil och en kilometer från Karlshamn ligger Jimmie Åkessons Sölvesborg, en man vars namn alla oroar sig för. Minst orolig är Ebba Busch och mest Stefan Löfven och Annie Lööf trots att båda ”lönnlöven” i tysthet får stöd av orosmolnet. Det ena lövet i riksdagen och det andra i olika kommuner. Skulle Alliansen vinna nästa val och bilda regering med stöd av ”orosmolnen” kan Annie göra som en partibroder Olof “Oron” Johansson, som en gång oroade sig så mycket för att en öresundsbro skulle byggas att han personligen hoppade av regeringen fast Centern satt kvar. 
Det jag menar är att oron genereras av alla dessa experter, ekonomer, journalister och statsvetare som sedan ska kommentera det dom själva skapat. Som kronan på verket kan vi sedan höra vår statsminister säga ”Vi måste ta människornas oro på allvar”.
Författaren Torgny Lindgren lär ha sagt ”Människan består till 75 procent av vatten och 25 procent av oro”. Jag känner många med det omvända förhållandet 75 procent oro och resten CO2 .

ANNONS