News55

USA: Här har seniorer fått gräddfil till vaccineringen

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 10 mars 2021Publicerad: 10 mars 2021

Oavsett var i världen man befinner sig just nu och tillhör gruppen seniorer är frågan densamma: När kan jag få mitt covid-vaccin? Om starten på hemmaplan varit lite skakig så gäller det också USA. Men en delstat går mot strömmen och satsar allt på att seniorer, 65+, ska gå först i kön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det beror inte enbart på omtanke om oss seniorer utan det faktum att Floridas republikanske guvernör De Santis snart går in i en valrörelse och behöver alla röster han kan få. Och i en delstat där många äldre fortfarande har Trumpflaggan hissad framför huset hoppas han naturligtvis på stöd från seniorerna.

Med erfarenhet från naturkatastrofer som orkaner och översvämningar var det inget större logistiskt problem för Florida att snabbt få igång drive-in-stationer för vaccinering. Bilkön ringlar fram mot sportanläggningen. Militär med munskydd vinkar fram bilarna och kollar vem jag är och prickar av namnet på en lista. 

Sex bilar i rad vinkas fram till sex sköterskor som väntar med sprutan klar. Jag hissar ner sidorutan och får ännu en gång visa körkortet innan hon sticker in nålen i armen. Med ett ”välkommen åter om 28 dagar” från sköterskan vinkas vi in i en parkeringsruta. Det har gått bara sex minuter sedan jag svängde av motorvägen. Allt är uppstyrt in i minsta detalj.

”Om 15 minuter får du åka hem om du inte har någon allergisk reaktion”, informerar en sköterska som skämtsamt tillägger ”att baren är så klart öppen”. Stämningen är lättsam, ja rent av skämtsam.

Att komma fram till den här dagen krävde en del förarbete. När Floridas call-center öppnade ringde 50 000 första minuten och växeln slogs ut. Detsamma hände flera dagar i rad. Det var då jag insåg att jag måste ändra strategi. Och mobilen blir räddningen. Jag laddar hem en liten app från Floridas hälsovårdsmyndighet och vips har jag ett mejl i inboxen som bekräftar plats, dag och tid för min första Moderna-spruta. 

Varje dag efter sprutan kommer ett frågemejl där jag kan berätta om jag har biverkningar. Allt är fortfarande så nytt informationen mycket inte är känt. man vill ha all information man kan få in. Men den det är frivilligt.

28 dagar senare kör jag på nytt upp framför raden med sköterskor som väntar med sprutan i högsta beredskap. Och fortfarande en månad senare får jag mejl med frågor om hur jag mår.

Eftersom jag är 65+ hör jag till de lyckligt lottade som tillhörde första gruppen. Efter guvernörens flirt med seniorerna i Florida öppnas nu apotek, sporthallar och drive-in-stationer för vårdpersonal, lärare och poliser som ännu inte fått sin första spruta med vaccin.  Före sommaren ska merparten av Floridas drygt 20 miljoner invånare ha erbjudits covidvaccin.

ANNONS

Och med effektiva drive-in-stationer som klarar 2 000-3 000 per dag är det nog ingen omöjlighet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS