News55

Alarmerande uppgifter om långtidscovid

långtidscovid
Flera år efter att man har drabbats av covid-19 kan det finnas hälsorisker. Foto: Unsplash
Cia Erander
Cia Erander
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

En studie som nyss publicerades i Nature Medicine påvisar att långtidscovid är ett växande problem – även tre år efter infektionen finns det allvarliga hälsorisker. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studien har genomförts på över 130 000 patienter och går helt emot uppfattningen att faran är över efter den mest akuta fasen. 

“Folk utvecklar nya sjukdomar som ett resultat av en infektion de hade för tre år sedan,” säger Dr. Ziyad Al-Aly, klinisk epidemiolog vid Washington University i St. Louis och huvudförfattare till studien, till Fortune

Större risk för död efter allvarlig covid

Viktiga forskningsfynd visar att patienter som vårdades på sjukhus med covid-19 hade “betydligt förhöjda” risker att dö eller få olika allvarliga hälsokomplikationer som stroke, hjärtattack och Alzheimers sjukdom.

För personer som drabbades mildare av infektionen och inte behövde vistas på sjukhus, var risken för långtidskomplikationer lägre men ändå existerande. 

ANNONS

Hjärtklappning och andningsproblem

En av de som har lidit av långtidscovid är artisten Eleonore Léone. SVT skriver att postcovid “fick henne att tvivla på att livet var värt att leva”. Först idag – tre år efter insjuknandet – börjar hon känna sig bättre och våga tänka tanken på att bli helt frisk.

Trots att symptomen är mycket mildare nu, har Eleonore Léone fortfarande hjärtklappning, andningsbesvär, koncentrationsproblem och trötthetskänsla.

ANNONS

Vad kommer att hända om tio år?

“Vi vet inte vad vi inte vet,” säger Ziyad Al-Aly. “Detta är bara efter tre år… Vi vet inte vad som kommer att hända om tio år.” 

Vid ett framträdande inför en amerikansk senatskommitté i januari, berättade Ziyad Al-Aly att minst 20 miljoner människor i landet har drabbats av långtidscovid. Globalt uppskattas antalet vara minst 65 miljoner.

Få bukt med långtidscovid

Skrämmande upptäckter till trots så presenterade studien även positiva nyheter, exempelvis att risken för nya långtidskomplikationer minskade med tiden för samtliga covidpatienter. 

Nu uppmanar forskarna till ett djärvare tillvägagångssätt för att bättre förstå och mildra de långsiktiga effekterna av detta ihärdiga virus.

Läs mer här:

Brist på återhämtning gör dig sjuk – inte stress

ANNONS

Äldre sjuka sätter tryggheten främst

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS