News55

Allmänheten kan skapa bättre hälsa

Flera faktorer bidrar till en bättra hälsa
Det finns flera faktorer som bidragit till en allmän hälsoförbättring med kraftig nedgång av hjärt- och kärlsjukdomar.(Foto:Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 11 maj 2024Publicerad: 11 maj 2024

Allmänheten kan mer idag genom spridning av information och vetenskapliga artiklar. Det ger oss betydligt större möjlighet till kontroll över vår hälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns flera faktorer som bidragit till en allmän hälsoförbättring med kraftig nedgång av hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Innovators mag.

American Heart Associations arbete har varit betydelsefullt i sin strävan att föra utvecklingen framåt och öka anslag till forskning. En viktig del har också gått ut på att informera allmänheten om hur man kan leva ett sundare liv och få bukt på “ohälsosamma” sjukdomar.

AHA har tidigt insett orsakssambanden mellan kärlsjukdomar och utveckling av stroke, demens och andra åldersrelaterade sjukdomar, vilket drivit utvecklingen framåt mot effektiva behandlingsformer.

Bidragit starkt till att föra utvecklingen framåt

AHA är en ideell organisation som grundades för hundra år sedan och som sedan dess bidragit till insamling för och finansiering av forskning på hög nivå.

“Framstegen under det senaste århundradet flerfaldigt överstigit grundarnas förväntningar” berättar Mariell Jessup, föreningens chief science and medical officer.

“Vi kan utföra öppen och sluten hjärtkirurgi, väcka ett hjärta till liv och defibrillering och till och med ge människor en andra chans genom hjärttransplantationer” berättar hon vidare.

Och visst har hon rätt. Dödstalen i hjärtsjukdomar har sjunkit globalt under det senaste århundradet.

ANNONS

Här kan ni läsa berättelsen om hundra år av verksamhet: The American Heart Association at 100: A Century of Scientific Progress and the Future of Cardiovascular Science.

Ökad kunskap kan bidra till en bättre hälsa
Genom ökad kunskap har vi fått bättre möjlighet att ta kontroll över vår hälsa. (Foto:Pexels).
ANNONS

Bidragit starkt till att föra utvecklingen framåt

Ju äldre man blir, desto vanligare blir det att drabbas av låggradig inflammation i blodomloppet, vilket ökar risken för höjt blodsocker som kan orsaka åldersdiabetes, men även en ökning av blodfetter.

I kombination med ett förhöjt blodtryck löper man betydligt högre risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt en forskningsrapport räcker det med en halvtimmes daglig rörelse för att förhindra hälsoproblem och leva längre. Det redovisas på forskning.se.

Läs också:

ANNONS

Så enkelt undviker du den vanliga ålderssjukdomen

Bevisat: Det är bra för hjärtat att gå i trappor

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS