News55

Multimiljonärens bästa tips till god sömn

Peter Diamandis
Peter Diamandis. (Foto: Wikimedia Commons CC BY 2.0/XPRIZE Foundation)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Multimiljonären och investeraren Peter Diamandis satsar multum för att kunna leva längre, ett av hans bästa livsförlängande knep är dock någonting billigt som han inte har investerat i.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peter Diamandis, grundaren av den amerikanska ideella stiftelsen X Prize, är inte rädd för att betala om det kan öka hans livslängd, det skriver Business Insider.

Vill förlänga livet

Han säger att han har åkt till Panama City för att få dyra injektioner med stamceller i sitt knä och sin axel, och han använder exklusiva kosttillskott för att bygga muskler.

År 2023 utlyste han en X Prize-tävling på 101 miljoner dollar, drygt 1 057 miljoner kronor, för att hitta något som hjälper människor att leva friska i tio extra år. 

Han är också en av grundarna av Fountain Life, ett nätverk av livslängdskliniker som har samlat in mer än 46 miljoner dollar i riskkapital-finansiering.

ANNONS

Sovmasken är hans favorit

Det var alltså ingen överraskning när investeraren Peter Diamandis berättade för Business Insider att en sovmask för 35 dollar, drygt 366 kronor är hans ”favorit-sovanordning”. 

Han säger att hans sovmask Manta i princip blockerar allt ljus. 

ANNONS

“Jag reser med den, och jag älskar den. Den är inte dyr, den är bara en stor tillgång”, säger han till Business Insider.

Peter Diamandis säger att han aldrig har investerat i Manta, han är bara ett fan av företaget.

I takt med att affärsresenärer blir alltmer medvetna om fördelarna med en god natts sömn ökar efterfrågan på sovmasker snabbt.

Manta var en av de första sovmaskerna som prioriterade sidoskydd och inkluderade ögonmusslor.

Större medvetenhet om sömn

Peter Diamandis tror att vår kulturella medvetenhet kring vikten av sömn har blivit bättre. Han minns hur det var på 1980-talet när han gick på Harvard University och skulle skryta med hur väldigt lite han sovit.

Han berättar att när han gick på läkarutbildningen var tillräckligt med sömn det sista han tänkte på.

“Nu är jag stolt över att få åtta timmars sömn”, säger han till tidningen.

ANNONS

Decennier av forskning har visat att god sömn hjälper din hjärna att koda minnen och påskynda inlärningen samt reparerar immunsystemet så att kroppen kan frigöra viktiga hormoner för muskelreparation och avslappning. 

God sömn kan dessutom hjälpa dig att kontrollera din aptit.

Seglivad myt att äldre behöver mindre sömn

Din sömn påverkas av två stresshormon och ett mörkerhormon, att äldre ofta sover sämre är kopplat till produktionen av ett av dessa hormon.

CC BY 2.0

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS