News55

Här är ålderstecknet som kan vara farligt

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 08 aug. 2022

Många dras med denna åkomma som kan vara skadlig. Men den går att motverka genom en viss träningstyp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som ett brev på posten kommer viktökningen när vi blir äldre och ofta är det fett som lägger sig runt de inre organen. Ett farligt fett.

– När vi blir äldre avtar den fysiska aktiviteten. När vi inte är aktiva avtar muskelmassan ofta gradvist. Det som blir kvar av överskottsenergin lägger sig runt de inre organen. Det här fettet är mer skadligt än det fett som ligger under huden, berättar Jøran Hjelmesæth är professor vid avdelningen för sjuklig övervikt på institutet för klinisk medicin vid universitetet i Oslo, till Aftonbladet Hälsa.

Ofta är det män som främst drar på sig det bukfett som ofta visar sig som ett äpple som sticker ut. Det är runt medelåldern som det blir svårt att kunna träna bort den typen av övervikt och det finns egentligen inga svar på orsaken.

– Det är nog mindre fysisk aktivitet i kombination med den generella åldersutvecklingen, men det finns väldigt lite forskning inom det här området. Så det blir bara spekulationer, säger Hjelmesæth.

Enligt en studie från 1997 där 4 769 män deltog visade det sig att det nästan är omöjligt att undvika ett ökat midjemått hos medelålders män. Alla var löpare och de män som tränade var smalare än de som inte tränade men det var den förstnämnda gruppen som hade svårast att behålla vikten. Resultatet? Viktträning kan motverka viktökning till en viss grad genom att man springer längre.

Anledningen till att det är ett farligt fett just runt magen beror på att det bildas inflammationsreaktioner i fettvävnaden.

– Det leder till en generell inflammatorisk reaktion i hela kroppen. Det leder också till inflammation på insidan av blodådrorna, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt, blodpropp och stroke. Det ökar också risken för diabetes 2.

Hjelmesæth går så långt att han menar att marknadsföring av viss osund mat som riktar sig till barn borde förbjudas samt att en sockeravgift borde införas.

ANNONS

– Här måste politikerna komma in i matchen.

Det går att förebygga denna typ av farlig bukfetma genom kost och träning. Utöver att träna uthållighet är just styrketräning att föredra då det främst är muskelmassan vi tappar vid 50-årsåldern.

– Om du var väldigt bra tränad i 20- till 30-årsåldern kommer du aldrig att komma upp till exakt samma nivå. Ett fåtal kan upprätthålla uthålligheten och maximalstyrkan som 40- och 50-åring, endast 10 till 20 procent under bästa nivå. Om du däremot var otränad kan du komma i väsentligt bättre form än vad du en gång var, säger Gøran Paulsen, professor vid Norges idrottshögskola.

Om man tränar fyra gånger i veckan kan två pass vara styrka och två pass uthållighet.

– Passet bör vara lite längre när du tränar uthållighet. Ett styrketräningspass bör vara omkring 45 minuter medan uthållighetspasset bör vara plus/minus en timme. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS