News55

Emil och Ida: Så lever de i dag

Jan Olsson tillsammans med Lena Wisborg och Astrid Lindgren.
Jan Olsson tillsammans med Lena Wisborg och Astrid Lindgren som håller i guldskivan för musiken till Emil i Lönneberga. (Foto: Olle Lindeborg / TT Historical)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 08 juni 2024Publicerad: 08 juni 2024

Det finns väl knappast någon berättelse som genom tiderna blivit så omtyckt som Emil i Lönneberga vår kanske mest folkkära barnsaga i modern tid. Vilka var barnskådespelarna?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så här har Astrid Lindgren beskrivit bakgrunden till berättelsen om Emil i Lönnebärga:

”Jag tyckte det var roligt att skriva om Emil, och vet du varför? Jo, för Emil råkade vara barn i en värld nästan lik den jag själv levde i, när jag var liten, och precis lik den som min pappa levde i när han var liten. En värld som inte finns mer”. 

“När jag började skriva om Emil och om Ida och pappa Anton och mamma Alma och om Lina och Alfred och Krösa-Maja och hela lilla Katthult, då kändes det som att komma hem”. 

Den första filmen om Emil i Lönneberga släpptes 1971 och blev genast en succé. Året därpå kom uppföljaren Nya hyss av Emil i Lönneberga och slutligen, 1973, kom den sista filmen, Emil och griseknoen.


Den världsberömda Astrid Lindgren
Fotot är taget i Astrid Lindgrens hem i Vasastaden i Stockholm när hon fyllde 90 år. Hon har skapat många populära barnbokdfigurer såsom Pippi Långstrump, Madicken och Emil i Lönneberga. Hennes böcker läses över hela världen och PippI Långstrump är översatt till 56 språk. Foto: Tobias Röstlund/TT

Detta hände med Ida

Lena Wisborg Candinger, idag 58, spelade Ida i alla tre filmer. Hon var bara fem år när hon fick rollen och kunde inte riktigt förstå vad ett sådant åtagande skulle innebära. Hänt rapporterar.

“Jag blev tillfrågad blev om jag verkligen ville spela med med i filmen och fick förklarat lite vad det innebar – bland annat att jag skulle vara borta från mina föräldrar. Men som femåring kan man ju inte riktigt inse vad det innebär, berättar hon i intervjuserien Alla vi barn från filmerna på Youtube.

ANNONS

Det blev egentligen ingen riktig fortsättning för Lena Wisborg inom skådespelandet. Efter inspelningen av Emil i Lönnebärga ville hon ta en paus, men medverkade några år senare med en mindre roll i filmen om Katitzi.

I dag arbetar hon som skräddare och känner att hon får utlopp för sin kreativitet på ett sätt som passar henne bättre än framför kameran.


Barnskådespelarna Jan Ohlsson och Lena Wisborg
Barnskådespelarna Jan Ohlsson och Lena Wisborg kända för sina roller som Emil och Ida i filmerna om “Emil i Lönneberga”, tillsammans i Stockholm i september 1980. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX 
ANNONS

Och så här lever Emil

Jan Ohlsson, 61 år, spelade rollen som Emil. Han hade något unikt som 3000 andra barn inte hade. Något speciellt var det allt över den lille pojken Emil när han lika oskyldigt som blåögt begick sina hyss och lika raskt fick rusa till snickarboa för att undkomma pappa Antons smisk.  

Efter den stora succén med Emil i Lönneberga fortsatte Jan Ohlsson några år till med skådespelandet och medverkade bland annat i filmerna Victor Frankenstein och Dante – akta’re för Hajen!

Så småningom hoppade även han av och valde att bli datatekniker. Tillsammans med frun Anna fick han två söner som sedan länge är vuxna. Jan Ohlsson är numer bosatt i Uppsala.

Läs också:

ANNONS

Slog igenom som Pippi Nu är Inger Nilsson 65 år

Blev kär i scenen redan som barn

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS