News55

Kungliga Operan: "En mardröm"

Statens fastighetsverk (SFV) har överlämnat sin förstudie till regeringen om planerna för en kommande renovering av Operahuset. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Statens fastighetsverks förslag till renoveringslösning sågas av Kungliga Operan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det blir en logistisk mardröm och en sämre lösning för medarbetare och publik, säger Operans vd Fredrik Lindgren på en pressträff.

På måndagsmorgonen presenterade Statens fastighetsverk sitt förslag till renoveringslösning för Kungliga Operan i Stockholm – ett förslag som skulle kosta 3,1 miljarder kronor och innebära att Operan håller stängt i fem år.

Men Operan föredrar ett annat alternativ som skulle kosta 3,95 miljarder och innebära en något större utbyggnad.

“Absurd tanke”

SFV föreslår visserligen att man bygger om rotundan till en permanent andra scen för barn och unga men med hälften så många publikplatser som i Operans alternativ.

Dessutom flyttas en stor del av verksamheten till Musikaliska i Stockholm, enligt SFV:s förslag. Bland annat måste Kungliga Hovkapellets 105 musiker repetera där.

En helt absurd tanke, säger orkesterchefen Helle Solberg som beskriver hovkapellet som Operans ryggrad.

Att avståndet inte är länge än sju minuters promenad spelar ingen roll. Följden blir krånglig logistik och mindre konst, framhåller hon. Instrument för 30 miljoner kronor måste flyttas varje dag.

ANNONS

Instrumenten skulle behöva packas ner och packas upp. Vintertid behöver de acklimatiseras. För de större instrumenten kommer vi att behöva särskilda tempererade lastbilar och det här är värdefulla instrument som vi talar om. Den äldsta kontrabasen som används dagligen är från 1500-talet.

ANNONS

Inget annat operahus har det så här

Dessutom förlorar Operan de konstnärliga förutsättningarna för verksamheten framhåller Solberg – inget annat större operahus i Europa har en orkester som repeterar utanför huset påpekar hon.

Operan vänder sig även emot att Kungliga Baletten inte får de nya och större repetitionslokaler man behöver.

Operan förordar i stället en lösning där alla verksamheter stannar under samma tak.

Alternativet innebär fullstora funktionella balettsalar och en större och mer flexibel andra scen, samt ett öppet attraktivt hus ut mot Kungsträdgården, säger Lindgren som tycker att Operan ändå kompromissat i sina anspråk.

Han menar att förstudien på sikt blir dyrare på grund av hyror även för externa lokaler samt de dagliga instrumenttransporterna.

Ökad hyra med 200 miljoner

ANNONS

Den enorma hyreshöjningen som blir verklighet oavsett, med SFV.s förslag från 23 miljoner till 230 miljoner årligen, avfärdar han som orimlig.

Vi behöver en hyresmodell där operans verksamhet inte bär kostnaden för renovering av bladguld, marmor och andra byggnadshistoriska värden som vi alla vill bevara.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]