News55

När Folke Bernadotte blev förälskad

Folke och Estelle Bernadotte
Det blev verkligen kärlek vid första ögonkastet när den unga och framåt Estelle Manville träffade den lite tillbakadragne Folke Bernadotte. (Foto: Nordstjernan)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Ett möte i Monaco 1927 skulle ställa allt på huvudet hos den unge Folke Bernadotte. Och en amerikanska skulle snart bli svensk medborgare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lägenheten i Uppsala är inte gammaldags och tung. Den andas dock klass och stil. Kaffekopparna är av finaste porslin och mannen som sitter mittemot mig har drag som inte går att missta sig på.

“Ser att du tittar på tavlan”, säger Folke Bernadotte. “Det är ju morfars gamla yacht Hi-Esmaro. Men den känner du ju säkert igen”.

En tavla på Hi-Esmaro kan berätta mycket.
Tavlan på Hiram Manvilles vackra yacht Hi-Esmaro berättar om svunna tider och ett Sverige-besök sommaren 1930. (Foto: Anders Værnéus)

Folke Bernadotte har så mycket att berätta. En man som levt med Bernadotte som efternamn och allt vad nu detta för med sig.

Han har dock lyckats hålla sig lite ifrån allt rabalder som rörs upp kring de centrala delarna av familjens göromål. Men en man som fått sitt namn efter sin far, diplomaten Folke Bernadotte, har självklart inte kunnat krypa helt under radarn.

Morfar amerikanen

Och det är faktiskt just för hans fars skull som jag besöker honom i dag. Eller om jag ska vara riktigt ärlig så är det egentligen hans morfar som intresserar mig allra mest. En man som jag tror att du inte vet vem det är.

Hiram Manville och Chief Big Spring
Hiram Manville och indianhövdningen Chief Big Spring vid ett udda möte 1926. (Foto: WikiCommons/Bain News Service)
ANNONS

Hiram Manville föddes 1872 in i New Yorks aristokrati. Hans far hade genom hårt arbete och bra ingenjörshuvud skapat en ny världsledande produkt som revolutionerat byggindustrin och brandsäkerheten i många installationer.

Annons för Asbestos
Annons för det fantastiska materialet Asbetos som det salufördes under i USA. (Foto: Dåtida annons)

Han hade kallat den Asbestos. Ett material som stod emot brand och som som var lätt att gjuta vad du egentligen ville av det. Det hade blivit en världsprodukt som gjort familjen Manville oerhört förmögen och hade gett dem ett världsomspännande nätverk.

1904 hade Hiram och fru Henrietta fått en dotter som fick namnet Estelle efter sin mors andranamn. Flickan växte upp till en ung, söt och charmig aristokrati-dam som rörde sig vant i världens alla salonger.

Sommaren 1927 hade familjen tagit båten över Atlanten till Europa och hamnade till slut i Monaco. Där trivdes de utmärkt med både landskapet, miljön och umgänget med affärspartners, adel och kändisar från hela världen.

Familjen hade blivit stadda vid ännu bättre kassa då Hiram Manville, samtidigt som hans far avlidit, hade sålt familjens bolag till JP Morgan och därigenom blivit en av USA:s mest förmögna.

De unga tu – Estelle Manville och Folke Bernadotte.
De unga tu – nykära och med hela livet framför sig. Men tyvärr bara för en av de båda. (Foto: Nordstjernan)

En kväll var unga Estelle ute på en mottagning. Bland gästerna fanns en lite lätt tillbakadragen ung man. Han presenterade sig som Folke Bernadotte från Sverige och visade sig dessutom vara av kunglig börd.

ANNONS
ANNONS

Ögonblicklig kärlek

Trots deras olika personligheter fann de varandra direkt. Det blev kärlek vid första ögonkastet och snart stod familjen Bernadotte och Manville fullt upptagna med bröllopsförberedelser.

Detta kom inte bara att bli ett bröllop i mängden. Även för USA som nation kom detta att bli en statsangelägenhet då det blev det första kungliga bröllopet på amerikansk mark.

Estelle Manville på väg in till bröllopet
Estelle Manville på väg in till bröllopet där hon strax ska bli fru Bernadotte. (Foto: Pressklipp)

Den 1 december 1928 vigdes de båda i episkopalbykyrkan St. Johns i Pleasantville i New York i USA.  Prins Gustaf Adolf var best man och prins Sigvard Bernadotte var marskalk.

Därefter blev det årets fest i USA. Över 1500 gäster var bjudna till familjen Manvilles gods Hi-Esmaro och bröllopsfestligheterna avslutades dagen därpå med en lunch hos hos president Calvin Coolidge i Vita huset.

Nya band

Banden blev nu starka mellan familjerna och därigenom också länderna. Familjen Manville ville nu lära sig mer om Sverige och då sommaren 1930 i Stockholm verkade bli en händelsernas centrum, med både den stora Stockholmsutställningen och Kungliga Svenska Segelsällskapets 100-årsjubileum, beslutade Hiram Manville att familjen skulle tillbringa den sommaren i svenska farvatten.

ANNONS

För att kunna röra sig fritt i Sverige och Europa beställdes en 97 meter lång motoryacht som kom att byggas på det anrika varvet Bath Iron Works utanför New York.

Hi-Esmaro på väg till Europa
Det var ett pampigt fartyg som Hiram Manville beställde. (Foto: Sjöexpress arkiv)

Yachten var när den sjösattes 1929 en av världens absolut mest exklusiva privata yachter och utrustad med allt som dåtidens bekvämligheter kunde erbjuda.

Övenvintrade i Monaco

Snart efter sjösättningen av yachten och behövliga provturer startade Hi-Esmaro sin första långtur med kursen satt mot Stockholm. Efter att ha övervintrat i Medelhavet och Monaco ankom så slutligen den Manvilleska yachten Stockholm i juni 1930 med bland annat Estelle och Folke Bernadotte ombord.

Hi-Esmaro i Sandhamn
Här ligger Hi-Esmaro förtöjd på redden utanför Sandhamn för att titta på seglingarna. (Foto: Sjöexpress arkiv)

Det blev en fantastisk sommar i Stockholm och dess skärgårdar. Under KSSS:s jubileumsseglingar runt Sandhamn var Hi-Esmaro “hemmahamn” för kungahuset och dessutom en utmärkt läktarplats att följa seglingarna från.

Snabb tender

ANNONS

För snabba transporter in och ut från Stockholm användes yachtens 26 fot långa Chris Craft-tender som med sin bekväma bakvända coupé bjöd på god komfort ombord.

Hi-Esmaros Chris Craft-tender
Chris Craft-tendern som skötte de snabba transporterna till och från Hi-Esmaro. (Foto: Sjöexpress arkiv)

Efter den vackra sommaren stävade Hi-Esmaro hemåt igen och ankom New York 1931. Yachten blev sedermera inköpt av den amerikanska marinen och sänktes under andra världskriget utanför Nya Guinea av japanskt bombflyg.

Men kvar i Sverige finns fortfarande hennes unika Chris Craft-tender, som hon bar vid sitt besök i Stockholm sommaren 1930 och som då lämnades kvar i Sverige. En unik båt som bär sitt kungliga arv med stolthet.

Ett unikum med direkta kopplingar till vår unga kronprinsessa Estelle och en av de få båtar som i dag har en äkta kunglig proveniens från förr.

Läs gärna också om kungafamiljens alla lyxboenden. News55.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS