News55

Sofie Sarenbrant om planen framåt: "Vill fylla mitt liv med härligt innehåll"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 sep. 2022

SÖNDAGSINTERVJUN Sofie Sarenbrant har många järn i elden med ett hektiskt familjeliv och sitt författarskap. Det som ger energi är en god vän i stallet och som hon gärna tillbringar mycket tid med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Författaren Sofie Sarebrant, 44, debuterade med boken ”Vecka 36” om kriminalinspektören Emma Sköld 2010 och har sedan dess släppt 15 böcker. Hon innehar även titeln årets svenska deckarförfattare två år i rad, bor i en flott villa i Bromma, har två välartade döttrar, en sportig man, en tjusig dressyrhäst och har dessutom besökt avlägsna, exotiska platser vi andra bara drömmer om.

Finns det något som skaver i detta drömliv? Det finns det, författaren berättade i sitt uppmärksammade sommarprat 2020 att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp vid en ålder av åtta år, fram till hon var 13. Programmet blev väldigt uppmärksammat och Sofie prisades för sitt mod att inte längre, efter 15 år, bära på sin hemlighet och man kan säga att hon minst sagt tagit revansch på sin förövare.

– Det var en rätt tung sommar efter, jag kände skuld inför alla människor som hörde av sig med sina egna historier och jag kunde inte hantera alla tusentals meddelanden jag fick. Kändes fjuttigt att inte kunna svara lite längre men till slut fick jag inse att jag gett mitt sommarprat och det är det som är hjälpen.

Ny bok med Carina Bergfeldt

Under sommaren hade hon planerat semester med familjen men en bok med vännen och programledaren Carina Bergfeldt kom i vägen.

– Jag brukar alltid säga att jag jobbar jämt och aldrig. Dels gör jag ju det jag älskar så det känns inte som ett jobb, dels är jag egenföretagare så det är mycket att stå i hela tiden. Planen var semester, men Carina ringde i våras och berättade om en dröm hon haft där vi reste i väg och skrev en bok tillsammans en vecka. Vi skrattade, lade på men jag tänkte i efterhand, missade jag världens chans här nu att göra något nytt med någon annan?

Sofie ringde tillbaka, de båda reste till Grekland i juni och satte planen kring strukturen, satte synopsis och jobbade åtta timmar om dagen. De båda kommer från journalistvärlden där man är van vid att leverera på tid och fick stor nytta av den erfarenheten.

– När vi kom hem var båda våra förlag sugna på att ge ut den här boken som kommer heta ”Födelsedagen” och det blir Forum som ger ut den nästa höst. Vi insåg att Carina har sin talkshow också då och jag ska skriva min nästa deckare om Emma Sköld så det blev den här sommaren vi hade på oss att skriva. Så jag passade på när det regnade, smög in och satte mig i sovrummet, levde liksom lite dubbelliv och låtsades ha semester fast jag egentligen jobbade. Vi hade ett Google dokument som hela tiden växte. När Carina gick och lade sig på kvällen satt jag och skrev och när hon, som har småbarn, vaknade tidigt på morgonen skrev hon. Det var häftigt och första gången jag har ett samarbete med någon.

ANNONS

Boken ”Själsfränden” kom ut i maj 2022 och författaren har sålt otroliga 4 500 000 exemplar av sina böcker i 16 länder. Sofie har sin skrivarstuga på söder i Stockholm som hon skaffade för några år sedan.

– Det är otroligt härligt att kunna ha en egen lokal, en oas där det bara handlar om mitt författarskap. Mitt jobb är ju alltid överallt hemma annars. Jag kan ju sitta och skriva var som helst men det är speciellt att ha en plats att gå till. Men för två år sedan beslutade sig författaren för att köpa en egen häst till sig själv och numera är det han som stjäl en del tid och uppmärksamhet.

Stallet före skrivarstugan

– Jag ska vara helt ärlig och säga att jag ibland åker till stallet i stället för till skrivarstugan sedan jag skaffade Jeddan för två år sedan. Jag har alltid sagt att jag jobbar bäst på morgonen men ibland åker jag till honom så skulle det vara någon skillnad på böckerna så är det hans fel. Jag köpte honom till mig själv, för att ha som sidoprojekt och för att kunna fokusera på annat. Det var min egen dröm från början även om mina döttrar följer med ibland.

I början av sitt författarskap släppte Sofie en bok om året men numera har det blivit två böcker och det är en rimlig takt. Hon är också mån att det måste finnas tid för att det ska bli en bra bok att släppa ifrån sig.

– Det är också ganska mycket administrativa saker som ingår i mitt jobb, sköta sociala medier och massa annat som egentligen stör själva skrivandet. Jag upplever att jag får jaga tid så jag verkligen får de här timmarna att skriva på. Det kan vara land i Europa som hör av sig som ska lansera en av mina böcker och vill ha en videohälsning till mina läsare där. Det är väldigt mycket så i min bransch, alla kommer och vill ha saker i sista minuten och har ofta bråttom. Det skulle vara härligt med lite struktur och planering men det ser inte alltid ut så.

När det handlar om åldrandet och krämpor har hon inga fysiska problem. Sofie löptränar, gärna med maken Tommy men har däremot förberett sig på att barnen, som är 18 och 15 år inte kommer bo hemma för alltid och att hon gärna vill ha en sysselsättning då.

– Det var därför jag skaffade häst, bland annat. En dag kommer ju barnen flytta hemifrån, så jag ville investera i framtiden. Se till att ha något att göra som skapar glädje och meningsfulla dagar när barnen inte länge bor hemma. Jag vill fylla mitt liv med härligt innehåll och har tänkt på det mer medvetet den senare tiden. Det är det som är så härligt med hästar, man kan hålla på hur länge som helst. Ålder spelar ingen roll. Det är mycket terapi för mig att vara i stallet. Att lägga ifrån sig telefonen och bara vara här och nu är befriande.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS